Längre öppettider – minskat våld

Uppdaterad
Publicerad

Efter att krogarna i Kalmar tilläts ha öppet till klockan tre har våldet på gator och torg minskat kraftigt. Men det går inte att slå fast något samband.

Tidningen Barometern har gjort en kartläggning som visar att våldet på gator och torg i Kalmar har minskat kraftigt de senaste åren. Anmälningarna har minskat med minst en tredjedel under en tvåårsperiod. Och detta samtidigt som öppettiderna på krogen förlängts.

Det minskade våldet är enligt kriminologen Robert Andersson på Linnéuniversitetet en trend i hela Västeuropa, men Kalmarpolisen tror också att de förändrade öppettiderna gjort att alla inte lämnar krogarna samtidigt.

– Det kan vara så att hemgången blir mer utspridd. En del går hem tidigare medan andra stannar kvar till tre. Det blir inte samma tryck i dörren, säger Thommy Brännström, enhetschef vid polisen i Kalmar, till Barometern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.