Foto: Erik Johansen/TT

Larm om skogsbrand var solnedgång

Uppdaterad
Publicerad

Vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen fick räddningstjänsten ett larm om en misstänkt skogsbrand utanför Ryd, i Tingsryds kommun. Men när de väl kom på plats insåg man att det var solen som spelat alla ett spratt.

– Den kan spela en del spratt, och precis när den går ner kan ju himlen bli alldeles röd, säger Per Karlsson, räddningsledare vid Räddningstjänsten Östra Kronoberg.

En person hade tyckt sig se att det brann någon kilometer bort i skogen och slog därför larm. Räddningstjänsten från Ryd begav sig till platsen, men efter att ha sökt av området kvarstod bara en möjlig förklaring- solen.

– Ja nu har vi sökt av området noga och inte hittat någon brand, så med största sannolikhet så är det väl solen. Men vi måste ju alltid undersöka saken och det är bra att man larmar om man misttänker en brand, säger Per Karlsson.

Har du ryckt ut på en solnedgång någon gång innan?

– Det har väl hänt någon gång tidigare, men det är ju inte vanligt, säger Per Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.