Från vänster: Deltidsbrandmännen Roger Svensson, Ronny Svensson, Peter Bruun och Kent Arvidsson. Foto: Karin Ahlgren

Låsta positioner inför förhandlingen i Löttorp

Uppdaterad
Publicerad

På brandstationen i Löttorp har halva styrkan av deltidsbrandmän sagt upp sig. På måndag väntar förhandlingar – men läget är låst.

Både de som sagt upp sig och de som inte gjort det, går och väntar på att det ska bli måndag. Då är det dags för lokala förhandlingar kring deras avtal.

– Vi som är kvar här avvaktar ju nästa förhandling nu på måndag, den trettonde, säger Ronny Svensson, som är platschef och insatsledare för räddningstjänsten i Löttorp på norra Öland.

Vill ha folk kvar

Han har inte sagt upp sig. Det har inte heller Peter Bruun gjort.  Han är också styrkeledare i Löttorp, men utöver det är han facklig förtroendeman för deltidsbrandmännen.

– Det förhandlas ju faktiskt om ett lokalt avtal, vi får väl se hur långt det kommer. Och som fackligt förtroendevald ska jag ju helst se till att folk jobbar kvar här.  Men som situationen är så är ju det väldigt svårt. Jag ser ju själv hur dåligt avtalet är, säger han.

De fyra brandmän vi träffar i Löttorp på norra Öland har alla jobbat många år inom räddningstjänsten. Ronny Svensson är snart uppe i 40 år, de andra ligger inte så långt efter.

”För lågt”

Räddningstjänsten i Löttorp består av personal som är deltidsanställd, vilket innebär att de har andra jobb vid sidan om, men var fjärde vecka har de jour dygnet runt och ska snabbt kunna infinna sig på stationen om det går ett larm. Och en del av konflikten handlar om den timersättning de har när de har jour. I dagsläget är den ersättningen 23 kronor och 80 öre i timmen.

– För lågt, säger Roger Svensson som också han är styrkeledare, men inte heller han har sagt upp sig. Han väntar också på vad förhandlingarna på måndag kommer att resultera i.

Men styrkeledaren Kent Arvidsson har sagt upp sig. Och han säger att han står fast vid det beslutet.

– Som jag ser det har vi fått mer att göra samtidigt som vi fått mindre betalt, säger han.

”Vore katastrofalt”

Fram till början av maj kommer räddningstjänsten i Löttorp att fungera som vanligt. Men efter det går det inte att driva räddningstjänsten längre om i nuvarande form.

Vad säger du om att norra Öland kan komma att stå utan räddningstjänst?

– Det vore ju katastrofalt för befolkningen, säger Ronny Svensson som är platschef i Löttorp men trots det är beredd att säga upp sin tjänst.

I Högsby har 14 av 18 deltidsbrandmän på brandstationen sagt upp sig. De har inte spikat datum för överläggningar med Brandmännens riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.