Arkivbild. Varmare klimat gör att lingon- och blåbärsris försvinner. Foto: TT

Lingon- och blåbärsris försvinner: ”Har märkt det”

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att blåbär- och lingonris minskar på grund av varmare och fuktigare klimat. Bärfantasten Birgitta Waltersson från Virserum har märkt det. ”Det är skillnad mot när man var liten”, säger hon.

Forskare från SLU har tittat på hur markfloran förändrats från år 1994 till 2013. Bärris som lingon och blåbär minskar medan ormbunkar och buskar ökar.

– Jag har märkt att det är mindre bärris. Det är skillnad mot när jag var liten, säger Birgitta Waltersson, 74, från Virserum.

Plockar mycket bär

Hon och maken Leif plockar många liter bär varje år. I år blev det över 100 liter blåbär.

– Men det var inte speciellt mycket lingon. Vi plockade bara 30 liter, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Ser ni att det blivit mer ormbunkar?

– Nej, det har vi inte märkt, säger Birgitta som förser hela släkten med bär.

Ljusfattigt på marken

De senaste 20 åren har medeltemperaturen i Sverige ökat med 0,9 grader och årsnederbörden har ökat med 8 procent. Det har ändrat floran i landet, framförallt i södra Sverige.

Skogar blir tätare och mindre solljus når ned till marken. Blåbär- och lingonris kräver mycket ljus och följden har blivit att riset har minskat.

– Processen kommer att fortsätta och sprida sig allt längre norrut, säger Jörg Brunet på SLU i ett pressmeddelande från Skogssällskapet som finansierat studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.