Ljungby kommun lånar ut 89 miljoner till arenabolag

Uppdaterad
Publicerad

Ljungbykommun har lånat ut 89 miljoner till Troja-Ljungbys Arenabolag för byggnationen av en ny ishockeyarena. Men Kristdemokraten Christer Henriksson menar att kommunen då bryter mot lagen om offentlig upphandling.

Det är Sunnerbohov och Trojahallen som nu renoveras och byggs ihop. Större delen av ombyggnationen planeras att starta i april och pågå till oktober 2015. Kommunfullmäktige har beviljat Arenabolaget 89 miljoner i lån till byggnadskostnader. Av dem har de fått drygt 33 miljoner utan säkerhet för att ombyggnaden ska komma igång.

”Stor ekonomisk risk”

Just nu pågår fasadrenovering och rivning av gamla delar. Kristdemokraten Christer Henriksson har överklagat beslutet om att låna ut drygt 33 miljoner utan säkerhet, till förvaltningsrätten.

Arenan i Ljungby

– Det är två grunder jag har åberopat, dels att kommunen tar en stor ekonomisk risk. Den andra grunden är att man inte har följt lagen om offentlig upphandling eftersom bygget är finansierat av kommunen, både när det gäller själva bygget och den fortsatta driften, säger Christer Henriksson (KD).

Innan ärendet är avgjort i förvaltningsrätten råder så kallad inhibition som innebär att kommunen inte kan fortsätta låna ut pengar. För kommunen är det viktigt att hallen står klar i höst för att verksamheterna i arenan ska komma igång. Om förvaltningsrätten river upp beslutet så finns möjligheten att överklaga till kammarrätten och sedan högsta förvaltningsrätten.

– Det här har vi vänt och vridit på och en överväldigande majoritet röstade ja till det här i kommunfullmäktige. Det beslutet har politikerna tagit efter att de har sett beslutsunderlaget och bedömt politiskt att kommunen kan sälja arenan och låna ut pengarna, säger Roland Eiman, kommunchef i Ljungby kommun.

Hyra ut

Kommunchefen Roland Eiman menar att Arenabolaget, förutom att få inkomster från uthyrning av arenan, planerar både konferens- och restaurangmöjligheter. Det är något som ska hjälpa till att betala den årliga amorteringen på tre miljoner kronor plus ränta på 3,5 procent. Lånet beräknas vara återbetalt om cirka trettio år.

Arenabolagets ordförande Per Wass säger till Smålandsnytt att de är säkra på att få pengar från kommunen och att de under tiden forsätter att följa tidsplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenan i Ljungby

Mer i ämnet