Lokalpolitiker positiva till ny lag om flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelseordföranden i både Växjö och Kalmar kommun menar att länen tagit stort ansvar hittills och att en eventuell ny tvingande lag inte kommer att ha en speciellt stor påverkan.

Bo Frank (M), ordförande i kommunstyrelsen i Växjö, menar att både Växjö kommun och andra kommuner i Kronobergs län hittills har haft stort mottagande.

– Jag har inte sett fördelningstalen, men jag utgår ifrån att man tar hänsyn till hur flyktingmottagandet sett ut historiskt sett i kommunerna, säger Bo Frank (M).

”Bra att se över mottagandet”

Bo Frank tycker att det är bra att man ser över och fördelar mottagandet mer jämt mellan kommuner, men tror att det behövs mer åtgärder utöver detta.

– Rent principiellt är det helt rätt att alla ska ta emot, säger han.

Även Johan Persson (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Kalmar tycker att förslaget är bra.

– Jag tycker det är jättebra att man fördelar. Det finns ett antal kommuner som tagit mindre ansvar medan andra har tagit ett jättestort ansvar. Om man kräver att EU ska ta jämt ansvar måste man det i Sverige också, säger han.

”Kalmar län tar ett jättestort ansvar”

Enligt Johan Persson (S) har Kalmar kommun och Kalmar län tagit ett stort ansvar hittills och kommer att fortsätta att göra det. Men han tror inte att en ny lag kommer att påverka länet speciellt mycket.

– Kalmar län tar ett jättestort ansvar nationellt sätt och kommer nog få ett lägre mottagande än vi haft hittills. Det ser man ju på de pengar som kommer som extra statsbidrag, där Kalmar län nästan fick en halv miljard av totalt åtta miljarder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.