Foto: Agneta Gustavsson/SVT

Dotterns assistans dras in – efter tio år med hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan ändrar sitt eget beslut och drar in den personliga assistansen för en psykiskt sjuk Kalmarkvinna som har haft hjälp i mer än tio år. Från 231 timmar i veckan till 1 timme och 13 minuter.

– Ska vi behöva ta hem vår vuxna dotter och vårda henne hemma, undrar nu Elisabeth Olsson, mamma till Lovisa.

När Lovisa föddes hade hon navelsträngen virad tre varv runt halsen. Syrebristen ledde till hjärnskador som har gjort att hon får leva med en psykisk funktionsnedsättning.

Kritik mot nya assistansregler

”Ett hot mot sig själv”

Idag är Lovisa 34 år och har intensiva tvångstankar. Hon kan bli mycket aggressiv och våldsam, så att hon förstör sina kläder, slår assistenter, spottar på dem och bankar huvudet i väggen. En gång blev hon så arg att hon välte en motorcykel.

– Vi försökte ha henne på ett gruppboende, men det funkade inte. Hon fick utbrott, var aggressiv och var ett hot både mot sig själv och omgivningen. Lovisa fick tas in för vård på psykiatrisk klinik. När hon skrevs ut ville inte gruppboendet ta emot henne, berättar Elisabeth Olsson.

Sedan tio år tillbaka  bor Lovisa i en egen lägenhet utanför Kalmar. Med hjälp av två assistenter som finns vid hennes sida dygnet runt har tillvaron stabiliserats, både för henne, familjen och omgivningen.

Fortsatt assistans

År 2010 gjorde Försäkringskassan en omprövning av beslutet att bevilja henne assistans, som hon redan haft i flera år. Men Försäkringskassan fann inga skäl att ändra sig eftersom omständigheterna inte hade förändrats. Hon beviljades fortsatt 231 timmars personlig assistans i veckan och myndigheten skrev:

”På grund av sitt destruktiva beteende bedöms hon, som tidigare, vara i behov av tillsyn hela dygnet”.

Ändrat beslut

Sex år senare gör Försäkringskassan en ny bedömning. Lovisas hälsotillstånd har inte ändrats på något sätt. Ändå anser kassan att hon inte behöver mer än 1 timme och 13 minuter assistans per vecka.

Försäkringskassan har räknat och lagt samman den tid det ska ta att borsta tänderna (två minuter två gånger om dagen) och duscha (tio minuter två gånger i  veckan), samt att tvätta sig med tvättlapp (fem minuter en gång om dagen).

– Lovisa kan inte borsta tänderna själv. Hon biter sönder tandborsten och fastnar i olika typer av tvångsmässiga beteenden, som gör att hon behöver aktiv assistans, säger hennes mamma.

”Får ta hem henne”

Kan hon duscha på tio minuter?

– Absolut inte. En dusch kan ta upp till fyra timmar. Det beror på dagsformen.

Vad ska ni göra nu?

– Vi har förstås överklagat beslutet som inte träder i kraft omedelbart. Vi har till sista januari på oss att lösa situationen.

Men Elisabeth Olsson är uppgiven:

– Vad har vi för val? Ska vi ta hem vår vuxna Lovisa till oss igen? Det låter som ett Sverige på 30-talet...

Fotnot: Lovisa heter egentligen något annat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet