Människor som bor nära glasbruk verkar inte ha tagit någon större skada, visar ny rapport Foto: svt/tt

Trots giftlarm: Inga höjda metallhalter i blodet

Uppdaterad
Publicerad

Man kan lugnt äta lingon, potatis och grönsaker som vuxit nära glasbruk. Det slås fast i den första stora vetenskapliga studie som gjorts för att ta reda på hur människorna i Glasriket mår.

Det är forskare vid arbets- och miljömedicin på Linköpings universitet, som under flera år kartlagt sammanlagt 34 000 människor som bor eller bott nära glasbruk i Kalmar län under perioden 1979-2004. Ekotoxikologen Ingela Helmfrid är rapportens huvudförfattare.

– Det är lite märkligt att ingen verkar ha undersökt hur människor som bor nära glasbruk egentligen mår, sa hon till dåvarande Smålandsnytt när studien nyss hade påbörjats, för snart tre år sedan.

Glasarbetarnas hälsa hade undersökts i flera omgångar, men ingen visste vad som händer med människor som kanske inte jobbar på glasbruk, men som äter bär, odlade grönsaker, svamp som de plockat i skogen intill glasbruken. Inte förrän nu.

Landets giftigaste platser

De människor som undersökts har alla bott (eller bor) i Kalmar län, i närheten av glasbruken i Alsterbro, Gadderås, Gullaskruv, Målerås, Orrefors, Flygsfors, Flerohopp, Pukeberg, Boda, Åfors, Johansfors och Emmaboda.

Det här är trakter som betraktas som kraftigt förorenade. Vissa av glasbruksområdena har mycket höga halter av bland annat arsenik, kadmium och bly i marken. Flera av dem hör till de giftigaste platserna i landet.  En del metaller blir kvar i marken, andra läcker ut till sjöar och vattendrag och kan på sikt även påverka grundvattnet. Så hur påverkar det människorna som vistas i området att äta fisk, svamp, frukt, grönsaker och dricka vattnet? Det borde vara farligt, eller...?

Undersökningen slår inte fast några klara samband utan menar att det kan innebära en risk för hälsan att konsumera fisk, bär, grönsaker, svamp och dricksvatten från området eftersom de kan innehålla höjda halter av metaller.

Inga dramatiska metallhalter

Däremot är det fastslaget att

* Män har mer bly i blodet än kvinnor. Särskilt män som arbetat eller arbetar på glasbruk.

* Kvinnor har mer kadmium, kobolt och selen i blodet än männen har.

* De som äter mycket lokala livsmedel har högre metallhalt i kroppen än andra.

Men i jämförelse med svenskarna i stort kan forskarna inte se några stora skillnader.

– Att bo och vistas i Glasriket tycks inte bidra till kraftigt förhöjda halter av metaller i blod och urin, skriver utredarna i rapporten, som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen består av flera delar:

En samkörning av Socialstyrelsens dödsregister och cancerregister. Totalt runt 34 000 människor har kartlagts  för att se om magcancer, hjärntumörer och andra cancerformer som kan kopplas till tungmetaller förekommer oftare än normalt. Det handlar om människor som bott eller bor inom en radio av två kilometer från ett glasbruk i Emmaboda eller Nybro kommun från 1970-talet fram till 2005. De kan ha exponerats för tungmetaller som arsenik, kadmium och bly.

En enkätundersökning, som skickades ut till 8.000 glasbruksmänniskor eller före detta boende i Glasriket. De fick svara på frågor om hur man äter, odlar och hur barnen leker. Kan de ha fått i sig sand? Har de stoppat i sig någonting som de tappat på marken?

Dessutom samlades blod och urin från 703 personer för att kartlägga halten av bland annat de giftiga metallerna arsenik, kadmium och bly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.