Rödsleskolan i Oskarshamn är numer en mobilfri skola. Foto: SVT/TT

Skolan stoppade mobilerna – fick mindre mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Rödsleskolan i Oskarshamn är numer en mobilfri skola. I våras inledde skolan ett experiment med att alla elever lämnar ifrån sig sina mobiler under skoltid.

Det är tidig morgon på Rödsleskolan i Oskarshamn. Eleverna håller som bäst på att hämta ut sina böcker från skåpen. De pratar och gör sig beredda för dagens första lektion.

Men först lämnar de ifrån sig sina mobiltelefoner.

Så har de gjort sedan i våras när skolan inledde ett sex veckor långt experiment med en mobilfri skola Men resultatet från experimentet har blivit vardag. Rödsleskolan är numer en mobilfri skola.

– I början var det lite oroligt, säger Andreas Unosson.

Han är en av skolans elever. Men även om det var en orolig och ovan start är han nöjd nu.

– Ja, det har ju blivit att vi pratar mer med varandra nu, och har blivit mindre mobbning, säger han.

Lektioner börjar i tid

En utvärdering som gjordes av skolan efter vårens experiment visar också att de allra flesta är nöjda med att det är mobilfritt.

– Tidigare la vi massa tid på att reda ut en massa saker som hände genom de sociala medierna som eleverna hade i sina mobiler. Någon hade skrivit si, någon annan hade skrivit så. Någon var ledsen och ville inte ens gå till sin lektion. Allt sånt slipper vi nu, säger Marina Hedman som är specialpedagog på skolan.

Hennes kollega Anna Iveslätt håller med och fyller i.

– Förr fick vi lärare stå i dörren och vänta på elever som sa: Bara en liten stund till, jag har snart spelat färdigt.

– I dag slipper vi allt sådant. Nu börjar lektionen när den ska. På minuten, säger Anna Iveslätt.

Nackdel att inte kunna svara

Det är möjligt att det finns de som vill återgå till hur det var på skolan innan man blev mobilfri. Men ingen av dem vi pratar med vill det.

– Nej, det har ju blivit så att vi pratar med med varandra. Tidigare var man stressad och hade bråttom ut till rasten för att kolla mobilerna och se vad som hänt, säger Alva Einarsson som är en av eleverna.

När det handlar om nackdelar med den mobilfria skolan så handlar det om det där med att inte kunna vara nådd, inte svara på samtal och meddela sig under dagen.

– Men när det är något viktigt får vi hjälp av lärarna, säger Anderas Unosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.