Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Henell är generalsekreterare på Majblomman. Foto: SVT/Majblomman/Lisa Thanner

Majblomman om barnfattigdomen: Nya grupper söker hjälp för vardagskostnader

Uppdaterad
Publicerad

Majblomman är en ideell organisation som jobbar för att motverka barnfattigdom. Organisationen märker tydligt hur barnfattigdomen ökar i små orter – och hur nya grupper söker ekonomisk hjälp.

Högsby och Hultsfred är de kommuner i landet där barnfattigdomen bland inrikes födda barn ökade mest bland under perioden 2015 till 2021.

Att det är två mindre orter som sticker ut är ingen överraskning hos Majblomman. Här det dessutom ett större steg för att be om ekonomisk hjälp.

– Majblomman vet att det är känsligt att söka stöd på mindre orter för att man känner varandra där, Åsa Henell som är generalsekreterare på Majblomman.

Krig och pandemi

Åse Henell berättar att de märker att det är fler som söker hjälp efter pandemin och det pågående kriget i Ukraina. Inflationen har ökat, och en ny grupp söker nu hjälp.

– Det är ensamstående föräldrar som jobbar heltid i låglöneyrken som helt enkelt inte har råd med det mest grundläggande. Det är en grupp som tidigare klarat sig, säger Åse Henell.

Höja barnbidrag

Majblomman arbetar på olika sätt för att motverka barnfattigdom i Sverige, och de anser att det behövs större insatser från regeringen för att minska barnfattigdomen.

– Det vi vill se är ju främst ökade barnbidrag, för det har inte höjts sedan 2018. Men också att man måste uppfylla barnkonventionen och det är bland annat det här med en meningsfull fritid.

LÅG EKONOMISK STANDARD

År 2021 låg gränsen för låg ekonomisk standard för en ensamstående person på 167 000 kronor, vilket motsvarar en disponibel inkomst på 13 900 kronor i månaden.

För ett hushåll bestående av två vuxna och två barn låg gränsen på 409 000 kronor, eller 34 100 kronor i månaden i disponibel inkomst.

Statistiken är sammanställd från inkomst- och taxeringsregistren år 2015, 2017, 2019 och 2021.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.