Foto: SVT/TT

Rekordmånga fall av tuberkulos i fjol

Publicerad

Under förra året ökade antal fall av tuberkulos. Men nu ser smittskyddsläkare som SVT Nyheter pratat med att antalet fall är på väg att minska.

Under 2016 hittades 23 fall av tuberkulos, TBC, i Kronobergs län, vilket är en ökning. De senaste åren har antal nyupptäckta fall av TBC legat på cirka 15 stycken per år.

– Nästan alla nya fall är hittade vid hälsoundersökningarna som görs när flyktingar kommer till Sverige. De som kom hösten 2015 fick sin diagnos i fjol och hamnade i förra årets statistik, förklarar Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Region Kronoberg. 

I Kalmar län har utvecklingen varit  liknande. Sedan 2010 har de där haft mellan 5 och 15 fall om året, men under 2016 hade de 22 fall. 

– Av de 22 fallen var det 19 patienter som hade lungtuberkulos och av dem var det 8 patienter direktpositiva, vilket innebär att de är smittsamma, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Landstinget i Kalmar län.

Ovanligt att bli smittad i Sverige

Enligt smittskyddsläkaren Arne Runehagen är det ovanligt att smittas av tuberkulos i Sverige, men i Kronoberg spred sig smittan i ett fall förra året.

– De flesta med tuberkulos är inte alls smittsamma. Tuberkulos kan sitta på många ställen i kroppen som till exempel i körtlar eller i skelett. Då smittar det aldrig. Det måste sitta i lungorna för att det överhuvud taget ska kunna smitta, förklarar Arne Runehagen. 

Hur många fall var smittsamma i Kronoberg? 

– Av de 23 fallen var 7 direktpositiva, det vill säga smittsamma. Men även i de fallen krävs det nära kontakt vid upprepade smittillfällen. Vi hade ett fall förra året där smittan spreds och det var på ett ankomstboende med ensamkommande, där de levde tätt ihop som en familj, säger Arne Runehagen.

Tros bli färre fall i år

I år kommer troligtvis fallen av tuberkulos att minska igen eftersom det nu kommer färre flyktingar.

– Nu hinner vi också med att göra alla hälsokontroller och då minskar också risken för ytterligare spridning, säger Arne Runehagen.

– Man har en ökad risk att utveckla tuberkulos de första åren efter att man blivit smittad. Efter två till fem år minskar risken att utveckla sjukdomen, så vi räknar med att det kommer att minska framöver, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

I hela landet har det rapporterats mellan omkring 600 till 800 fall per år de senaste fem åren. Siffrorna för hela landet för 2016 är ännu inte sammanställda. Folkhälsomyndigheten kommer att presentera de siffrorna i slutet av februari. Men tittar man på första halvåret 2016 var det 421 fall av tuberkulos vilket är en ökning med åtta procent jämfört med året innan.

Sjukdomsinformation om tuberkulos (TBC)

Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien. Varje år insjuknar nästan tio miljoner människor i aktiv tuberkulos och cirka en och en halv miljon dör till följd av tuberkulos. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i Afrika och Asien.

Sverige är de allra flesta som insjuknar födda i något annat land och oftast har de blivit smittade innan de flyttade hit. Totalantalet fall i Sverige har dock ökat de senaste 10 åren och under 2015 rapporterades 835 fall varav 90 procent var födda i ett annat land.

Tuberkulos behandlas med en kombination av olika antibiotika och kan så gott som alltid botas om man inte har andra mycket svåra sjukdomar samtidigt. Det är viktigt att patienten följer läkarens ordination och inte avslutar den cirka sex månader långa behandlingen för tidigt. Då kan sjukdomen komma tillbaka, och risken för att bakterierna ska utveckla resistens ökar.

källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.