Man med grått hår och glasögon bär på ett kamerastativ på Öland. Han heter Urban Toresson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De milda vintrarna leder till att en hel del flyttfåglar numera väljer att stanna i Sverige.”Vi har ju sett många väldigt spännande fåglar de senaste veckorna här”, säger fågelskådaren Urban Toresson. Se mer i klippet ovan. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Spännande fågelvinter på Öland – bronsibis, aftonfalk och storkar

Uppdaterad
Publicerad

Urban Toresson har studerat fåglar sedan han var åtta år och sett många udda fåglar genom åren. De senaste veckorna har han sett flera rariteter som vid den här tiden på året borde befinna sig på andra kontinenter.

– Det är fåglar kommer från Nordamerika och Sibirien. Nu senast såg jag en fågel som heter Bronsibis. Den kommer från sydöstra Europa och skulle varit i Afrika så här års, säger Urban Toresson.

Vilka är de mest spännande fåglar du har sett i år?

Klimat

– Jag har sett aftonfalk, svart stork, vit stork och steppsångare här på Öland till exempel, de är inte alls vanliga vid den här årstiden.

Har sett förändringar

En av de stora förändringar som Urban sett är att fler fåglar stannar i Sverige.

– För fåglarna handlar det om föda och överlevnad och de milda vintrarna gör också att många fler fåglar väljer att övervintra, det har jag sett under de 50-60 senaste åren. De skippar helt enkelt den långa strapatsen och det går ganska snabbt att det sätter sig i generna på ungarna.

”Återkommit tre år i rad”

Kalmarbon Pav Johnsson är en känd fågelskådare och utbildad biolog. Vi träffar honom vid Boholmarna där han har något spännande i kikaren.

– Just nu tittar jag på ringanden som simmar här utanför. Det är en amerikansk and som återkommit tre år i rad nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet