Sammy Augustsson (SD) och Johan Jonsson (C) är två ledamöter som har hög frånvaro. Foto: SVT och TT

Många politiker skolkar från kommunstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Kalmar län har i snitt över 20 procents frånvaro vid kommunstyrelsens sammanträden. Högst frånvaro har Emmaboda med 23,9 procents frånvaro. Detta enligt en undersökning som SVT Nyheter Småland har gjort.

I snitt saknas nästan var fjärde representant när kommunstyrelsen i Emmaboda samlas. Johan Jonsson (C) är ledamot i kommunstyrelsen och han har hittills missat tolv av totalt 15 sammanträden.

– Efter rådande förutsättningar är det så det är. Jag studerar på universitetet i Växjö och kommunstyrelsens möten ligger dagtid. Så jag tycker inte det är så farligt egentligen, som ordinarie ska man försöka vara där. Men ibland så fungerar det bara inte, säger Johan Jonsson (C).

”Det är en hög siffra”

Undersökningen visar att det är stora skillnader mellan kommunerna när det kommer till frånvaron på kommunstyrelsens sammanträden. Ljungby kommun har en frånvaro på 5,3 procent, vilket är den lägsta i länen. Här hittar du siffror över hur mycket politikerna skolkar i din kommun.

Emmaboda kommun är inte ensamma om att ha en frånvaro på över 20 procent. Vimmerby och Nybro har även de frekvent haft politiker som inte dykt upp på sina respektive sammanträden. Något Christina Davidson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nybro, tycker är problematiskt.

– Det är en hög siffra och det är klart att det aldrig är bra när ledamöter som är valda inte kommer på sina uppdrag. Det är bekymmersamt, givetvis, säger hon. 

”Det sänder en viss slapphet”

Sammy Augustsson (SD) är ledamot i kommunstyrelsen i Nybro. Han har missat åtta av 15 sammanträden.

– Det är givetvis tragiskt, men alla har ju en vardag som man måste pyssla ihop. Personligen har jag mitt jobb, som jag kanske inte kan eller vill lämna på grund av lojalitet till arbetssysslan, säger han.

Denny Dowert, som är bosatt i Emmaboda kommun, blir besviken när han får höra om den nästan 24 procent höga frånvaron i Emmaboda.

– Jag måste säga att det är katastrof om det är så illa ställt. De är ju folkvalda och ska företräda oss i kommunen och i demokratiska frågor. Det är självklart att de ska vara med på sina sammanträden, annars ska de inte sitta där. Det sänder en viss slapphet, säger han.

Tror inte det påverkar förtroendet

Men Johan Jonsson (C) ser inget problem med att han endast kunnat medverka på tre möten sedan mandatskiftet. Han menar att han trots frånvaron känner sig väl uppdaterad kring politiken i Emmaboda.

Han tror heller inte att det påverkar förtroendet för honom som ledamot i kommunstyrelsen.

– Jag har inte stött på någon väljare som ifrågasatt att jag inte är på alla möten. Ibland har någon undrat varför jag inte varit där och då har jag förklarat att det ibland är tentamen, inlämningar eller att jag måste göra klart något skolarbete och helt enkelt inte har tid, säger Johan Jonsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.