Nele Brughmans från Belgien blev lurad Foto: SVT/Ricardo Garcia Canchaya

Markant ökning av bostadsbedrägerier bland studenter

Publicerad

Bedragarna tar till nya knep och tar enkelt flera tusen kronor från studenterna.

I somras får Nele Brughmans i Belgien besked om att hon kommit in på sin drömutbildning på Linneuniversitet i Växjö. Men för att komma till Sverige måste hon ha någonstans att bo.

– Jag letade desperat efter bostad men fick nej hela tiden. Men plötsligt får jag ett mejl från en kvinna vid namn Elsa och erbjuder mig ett rum. Jag blev glad för då fick jag komma till Sverige, säger hon.

Utsatt situation för studenterna

Varje år börjar kring 1500 helårsstudenter på Linneuniversitetet i Växjö och Kalmar. Bostadsbristen och det skriande bostadsbehovet inför varje termin är bördig mark för bedragarna.

Bedragaren ”Elsa” känner mycket väl till studenternas utsatta situation. Och de utländska studenterna utan kontakter och kännedom om hur det fungerar i Sverige är ett lätt byte för bedragarna.

Men bedragarna är också skickliga manipulatörer. De skickar fina bilder på rummet, erbjuder skype-samtal för att ge sken av att man är noga om vem som ska flytta in i rummet och skickar ett proffsigt kontrakt med en riktig gatuadress.

– Jag googlade adressen och fick upp ett hus. Bedragaren förklarade att hon hyrde ut ett rum åt sin gamle farfar, säger Nele.

Varning för bedragaren ”Elsa”

Nele Brughmans överför då 10 000kr till bedragarens konto och började packa sina väskor inför resa till Sverige. Men dagen efter överföreningen svartnar det för henne när hon läser på studentföreningen Linnestudenternas hemsida att man varnar för just bedragaren ”Elsa”.

– Jag fick panik och började gråta, det kändes som allt rasade ihop. Pengarna, resan till Sverige och chansen att studera var plötsligt borta, säger hon.

Christoffer Bengtsson på Linnestudenterna la ut varningen på hemsidan efter att flera elever hade hört av sig om bedrägerier.

– Elever hörde av sig nästan dagligen och jag misstänkte att något stort var på gång och valde då att varna eleverna på Facebook och på vår hemsida, säger han.

Aldrig haft så många anmälningar

Det är oklar om det rör sig om en eller flera bedragare men studentföreningen tog emot ett tiotal anmälningar.

– Vi har aldrig haft så många fall av bostadsbedrägerier. Vi tog in ett tiotal anmälningar och hjälpte till fem studenter att polisanmäla, säger Christoffer Bengtsson.

Studentföreningen varnade också för bedragarnas finurliga knep för att inte väcka några misstankar vid ”köpögonblicket”.

De ber sina offer att sätta in pengarna på ett falskt svenskt kontonummer först. När pengarna studsar tillbaka och studenterna blir nervösa för att missa chansen att hyra rummet ber bedragarna att sätta in pengarna på ett utländskt kontonummer istället.

Studenter som känner att de är mycket nära att lösa sin boendesituation tenderar då att titta förbi denna detalj.

Vill få in pengarna på utländskt konto

Polisen har svårt att göra någonting åt bedrägerierna framförallt för att bedragarna har agerat från utlandet. Bedragarna vet om detta och är därför noga med att få in pengarna på ett utländskt bankkonto.

Nele Brughmans fick hjälp av studentföreningen med att hitta ett rum på campus så att hon kunde komma till Sverige och börja på sin utbildning.

– Det löste sig men jag känner mig fortfarande ledsen för att ha blivit lurad, säger hon.

Hennes adress utnyttjades

Nele har inte vågat komma besöka adressen som finns på det falska kontraktet, förrän nu. Hon vill veta vem som bor i huset så vi knackar på. Evy Kroon, som bor och äger huset, blir bestört när hon får veta att hennes adress används i brottsliga syften.

– Jag blir rädd! Jag förstår ingenting! Menar du att någon har använt min adress för att ta pengar från henne?

– Ja, 10.000 kr.

– Vad hemskt! Stackars flicka!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.