Maria Nordqvist, SMC Foto: SMC/FredrikPersson/TT

Mc-förarna om viltolyckorna: Vi prioriteras bort

Uppdaterad
Publicerad

Fler viltstängsel och andra räcken, det är Sveriges motorcyklisters recept för säkrare trafik

Varje år inträffar över 8 000 viltolyckor i Smålandslänen. Och bland de allvarligt skadade och dödade finns en klar överrepresentation av motorcyklister, det visar statistik från Älgskadefondsföreningen. Enligt deras beräkningar löper en motorcyklist 35 gånger större risk än en bilist att dö i en viltolycka.

– Det är inte bara älgar som motorcyklister dör av, utan också rådjur, säger Maria Nordqvist på organisationen Sveriges motorcyklister (SMC).

Viltolyckor i Smålandslänen

Vill se fler viltstängsel

– Alla system är utformade för den som sitter i en bil, påpekar Maria Nordqvist, som menar att motorcyklisternas säkerhet medvetet nedprioriterats eftersom de är en mycket mindre trafikantgrupp än bilisterna.

SMC vill se fler viltstängsel, eftersom det är det enda säkra sättet att hålla viltet borta från vägarna. Dessutom vill man se en annan typ av räcken än de vajerräcken som sätts upp på de flesta ställen

– Räckena har oskyddade stolpar och utstickande delar. De borde vara släta för att minska riskerna för motorcyklisterna. Det finns sådana räcken, även om de är dyrare, säger Maria Nordqvist.

Är det inte rimligt att resurserna sätts in där de rent statistiskt sparar flest liv? Viltolyckor står ändå för en ganska liten del av dödsfallen i trafiken.

– Det är väldigt tråkigt när man ställer två trafiksäkerhetsåtgärder mot varandra. Ska vi nå nollvisionen så är vi på väg i helt fel riktning om man tittar på mc.

Samarbete för mc-strategi

Just nu pågår ett samarbete mellan bland andra SMC, Transportstyrelsen, polisen och kommuner, under ledning av Trafikverket, som ska leda till att en strategi för att minska motorcykelolyckorna ska vara klar i mitten av 2015.

– Motorcykel är farligare än bil, ja. Men man behöver ju inte bygga in faror, avslutar Maria Nordqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viltolyckor i Smålandslänen

Mer i ämnet