Enligt många astronomientusiaster är bästa tiden att stjärnskåda just nu. Foto: Lars Magnusson

Bästa tiden att rikta blicken mot natthimlen

Publicerad

Sensommar innebär högsäsong för att skåda stjärnor. På Station Linné på Öland är förhållandena optimala för att se planeter, meteorskurar – och det norrskensliknande himlafenomenet nattlysande moln.

Mörkret smyger sig på tidigare och tidigare för varje vecka. Samtidigt är det fortfarande varmt nog att vara ute på natten.

Och rent astronomiskt tycker många att augusti är den bästa tiden på året att skåda stjärnor.

– Vintergatans centrum syns bäst under sensommaren när det blir mörkt. Det kallas Sagittariusområdet och syns i söder. Där omkring kan man se mycket nebulosor också, säger Jörgen Danieisson, ordförande i Grönhögens astronomiska förening.

Optimala förhållanden

Föreningen har under sex fredagskvällar i juli anordnat astronomiska träffar gratis för allmänheten där man tillsammans skådar olika planeter och stjärnformationer.

Platsen är noga utvald. Station Linné, ett par kilometer söder om Ölands skogsby har optimala förhållanden för stjärnskådning.

– Det här området ligger bra meteorologiskt. Vi vill inte ha så mycket moln och regn och stationen ligger högt och fint och har bra utsikt, säger Jörgen Danielsson.

Nattlysande moln

Under sommaren har man också flera gånger skådat himlafenomenet nattlysande moln (se bild) som syns i norr.

Molnen ligger högst upp i jordens atmosfär, bara ett 20-tal kilometer från där rymden börjar, och syns inte dagtid.

– Man kan säga att det är en slagt kusin till norrsken. Det är väldigt vackert och lättfotograferat. Men det rör på sig, ungefär var femte minut har de ändrat form, säger Jörgen Danielsson.

Nästa fredag blir den sista planerade stjärnträffen och i fokus står meteorregnet Perseiderna. Omkring den 12 augusti passerar jorden meteorregnet och man kommer kunna se upp till 50 stjärnfall i minuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.