Foto: TT

Migrationsverket i Högsby och Alvesta kan stängas

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets mottagningsenheter i både Alvesta och Högsby kan komma att stängas eftersom inte lika många asylsökande behöver stöd längre.

Jan Ekdahl, som är ansvarig chef för mottagningsenheterna i region Syd meddelade förslaget idag för de anställda i Högsby och Alvesta. 

– Det är ett förslag. Vår regionchef har ännu inte tagit något beslutet, men vi vill ha en transparant och öppen dialog med medarbetarna, säger Jan Ekdahl, sektionschef för Migrationsverket region Syd.

Jan Ekdahl sektionschef Migrationsverket Foto: SVT

I Alvesta riskerar 22 jobb att försvinna och i Högsby rör det sig om ett 40-tal jobb.  

– I grunden handlar det om att vi inte har så många asylsökande som behöver stöd längre. Vi minskar antalet upphandlade platser. Det är en verksamhetsmässig anpassning eftersom det inte finns så mycket kvar att göra. Vi måste krympa kostymen, säger Jan Ekdahl

Omställningsgruppen med Jan Ekdal har kommit fram till att det räcker att ha en enhet i Kalmar län och en enhet i Kronobergslän. Då har valen fallit på Växjö och Kalmar. I Alvesta kommer det finnas viss verksamhet kvar, den som har hand om statlig ersättning. 

– Ett antal personer kommer sitta kvar och jobba med transfereringar till kommuner. Lokalerna i Alvesta kommer att behållas eftersom det finns ett behov av utredningsrummen som finns där. Vi gör fortfarande många utredningar och den kapaciteten har vi inte i Växjö.

Förslaget kommer MBL: as och beredas på måndag den 20 mars. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.