Miljöbussarna stör nattsömnen i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Bussarna som drivs på biogas är inköpta för en bättre miljö. Men för personerna som bor utmed bussgatorna har fordonen haft motsatt effekt.

Det är P4 Kronoberg som har pratat med en pappa som bor i stadsdelen Hovshaga i Växjö. Han beskriver hur glasen skallrar i köksskåpen varje gång bussen passerar, och det gör den ofta.

– Det är dova ljud från bussarna, det skallrar i glasen i köksskåpen och när barnen ska sova är det problem, säger pappan som vill vara anonym till P4 Kronoberg.

Inga tekniska lösningar

Klagomålen har kommit in till miljö- och hälsoskyddsnämnden i Växjö under flera år. Mätningar har också gjorts och de visar att det bullrar för mycket, men något beslut om vad som ska göras har inte tagits. Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektören Anna Hjalmarsson så har problemen analyserats under lång tid för att försöka hitta en teknisk lösning, men utan resultat.

Inom kort kommer därför ett föreläggande för länstrafiken för att hitta andra lösningar. Till exempel kan det bli färre turer under kvällar och nätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.