Ministrar ut ur riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stenhårt men när personvalen nu är räknade står det klart att både barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) och civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) åker ur riksdagen.

I stället blir det Andreas Carlson som tar Kristdemokraternas enda riksdagsmandat från Jönköpings län.

– Jag känner djup tacksamhet mot väljarna för att de valde mig men är också besviken över att vi som parti backade och att Alliansen tappat regeringsmakten. Det är dubbla känslor, säger Andreas Carlson tilll Smålandsnytt.

Läget efter valet 2014

När Kristdemokraterna gick till val i Jönköpings län gjorde man det med en valsedel där Stefan Attefall var förstanamn, följd av Maria Larsson och därefter Andreas Carlson.

Inför valet hade Kristdemokraterna två mandat i länet och det var därför upplagt för att Larsson och Attefall skulle kunna behålla sina riksdagsplatser.

Väljarnas personkryss avgjorde

Väljarna ville dock annorlunda och kryssade i högre utsträckning Andreas Carlson än Stefan Attefall och Maria Larsson. Det var dock jämnt: 10,49 procent av väljarna hade kryssat Andreas Carlson, 9,25 procent kryssade Stefan Attefall och 8,22 procent valde Maria Larsson.

– Jag fick många fler kryss än tidigare, men en annan person har lagt full energi på en krysskampanj och lyckats med det, säger Attefall till TT.

Han säger sig också vara stolt över åren som bostadsminister. Han har bland annat fått ge namn åt det så kallade Attefallshuset.

– Det finns stora möjligheter att skörda för den som kommer efter.

Maria Larsson väljer nu att även lämna posten som vice partiledare för Kristdemokraterna.

– Jag vill inte se det som ett nederlag. Jag är inte besviken. Jag lyfter istället hatten för Andreas Carlson och vill gratulera honom till en lyckad personvalskampanj, säger Maria Larsson som inte vet vad hon ska ta för sig när hon nu slutar som barn- och folkhälsominister.

– Andra får bedöma varför jag i slutändan fick flest kryss. Det är en fråga som bör ställas till väljarna, men jag är som sagt hedrad och djupt tacksam, säger Andreas Carlson till Smålandsnytt.

Hade hoppats på utjämningsmandat

Andreas Carlson satt i riksdagen även den gångna mandatperioden och ett tag såg det ut som om han eventuellt skulle kunna få sällskap av ytterligare en kristdemokrat från länet, tack vare ett av utjämningsmandaten. Den platsen skulle i så fall gå till Stefan Attefall, som därmed skulle få behålla sin riksdagsplats.

När Smålandsnytt talar med företrädare för Kristdemokraterna under torsdagen säger de dock att allt tyder på att något sådant utjämningsmandat inte kommer att hamna i Jönköpings län.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet