Minskad kontanthantering ger fler butiksrån

Uppdaterad
Publicerad

När banker och postkontor minskar kontanthanteringen riktas rånarnas intresse istället mot butiker.

Rånet mot en uraffär i centrala Kalmar på torsdagen beskrivs av ägaren med ord som lugnt, kliniskt och kyligt. Trots att det fanns övervakningskameror i butiken var de båda rånarna helt omaskerade, något som tyder på att de visste vad de gjorde.

– Det är nog på grund av att de är helt övertygade om att ingen här känner igen dem, säger Ulf Karlsson, kommissarie vid polisen i Kalmar.

Rån mot uraffär i Kalmar

Och känner ingen igen dem så är bilderna inte till mycket nytta för polisen. Därför har polisen nu skickat ut bilderna både runt om i Sverige och internationellt, med hopp om att rånarna ska kunna identifieras.

Vanligare med butiksrån

Den här typen av butiksrån blir vanligare. Enligt en färsk undersökning av Brottsförebyggande rådet (Brå) har rån där skjutvapen varit med i bilden ökat med 46 procent på bara ett år, något som oroar såväl butiksägare som fackförbund.

– Det är ju en oroväckande utveckling, säger Anders Lundell, skyddsombud på Handels i Kalmar.

Han tror att en del av förklaringen ligger i den förändrade kontanthanteringen. Förr var det mer attraktivt att råna banker och postkontor, när de hanterade kontanter i mycket större utsträckning.

– Vi jobbar med sluten kontanthantering, ökad kortanvändning och så vidare, så att vi ska få ner kontanterna i detaljhandeln, säger Anders Lundell.

Ägaren till butiken säger att han är mentalt förberedd hela tiden på att detta kommer att hända. Ska det behöva vara så?

– Nej det ska det inte, men när det väl händer måste man vara förberedd, säger Anders Lundell och pekar framför allt på vikten av krishantering för de drabbade. Ofta dröjer reaktionen på det som man råkat ut för.

– Det där kommer gärna ett dygn eller två dygn senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån mot uraffär i Kalmar

Mer i ämnet