Mörbylånga kommun vill förbjuda fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett beslut om totalförbud, så är det även denna nyårsafton fritt fram för fyrverkerier i Ölandskommunen.

Ikväll smäller det. Nyårsnatten kommer som vanligt att lysas upp av praktfulla fyrverkerier. Men firandet är inte riskfritt, skadorna är många och hundägarna är upprörda. I Mörbylånga Kommun på Öland vill man förbjuda fyrverkerierna för privatpersoner helt.

För exakt ett år sedan fick Charlotte Barvestad på Öland nog. På självaste nyårsafton skrev hon och skickade in en motion för Ölandspartiets räkning till Mörbylånga kommun. En motion som handlade om ett totalförbud mot fyrverkerier om inte tillstånd av polis finns. Och smällande i tid och otid kring helgerna är inte bara en olägenhet för hundarna menar hon.

– Det handlar också om skador som uppstår på personer, stora kostnader för samhället men också äldre och sjuka, miljöförstöring, och tamboskap som också blir förfärade, säger Charlotte Barvestad.

Kommunen godkände förslaget och beslutade att sätta stopp för fyrverkerierna i Mörbylånga. Men beslutet överklagades till förvaltningsrätten där ärendet nu ligger. Det betyder att det är fritt fram för raketer även detta nyår. Charlotte Barvestad är besviken

– Är det någon som vill ha fyrverkerier så kan man ju söka tillstånd så att det kan annonseras på kommunens hemsida, så att dom som vill slippa kan vara med, det gäller att man visar hänsyn och respekt för varandra, säger hon.

Men det är inte alla i kommunen som gillar förslaget,

– Är det nyårsafton ska man få smälla lite raketer, det behöver man ju inte förbjuda. Sen för hundarnas skull kanske man kan förbjuda allt som sker två veckor innan, säger handlaren Magnus Yngvesson.

Men det handlar ju om personskador och mycket annat också. Tycker du att det är ett dåligt förslag?

– Ja det tycker jag, det måste vara ett eget ansvar att man är myndig och att man sköter det snyggt.

Fakta fyrverkeriskador

Under 2000-talet har förändrad lagstiftning och ökad information om riskerna gjort att antalet olyckor med fyrverkerier halverats i Sverige. Men fortfarande skadas varje år omkring 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka sjukhus. Nyårsafton är den dagen på året då flest svenskar skadas av fyrverkerier.

Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Drygt tjugo av dessa har så allvarliga skador att de behöver läggas in på sjukhus för fortsatt vård. De flesta av dessa olyckor sker i samband med nyårsfirandet. 66 % av alla bränder orsakade av fyrverkerier inträffar under jul, nyår och trettonhelgen. Även här sker de flesta av dessa i samband med nyårsfirandet.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.