Foto: TT

Ytterligare ett misstänkt föremål sprängt i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisens bombtekniker har spärrat av och skjutit sönder ännu ett misstänkt föremål på Västra torget i Jönköping. Samtidigt har minst 19 personer gripits och två skadats efter dagens demonstration.

På torsdagskvällen spärrade polisens bombtekniker av och sköt sönder ännu ett misstänkt föremål på Västra torget. När föremålet upptäcktes tidigt på kvällen spärrades torget av för andra gången under dagen. Föremålet är nu söndersprängt av polisens bombtekniker. Tidigare under förmiddagen sköts ett annat föremål sönder av polisen, också då spärrades Västra torget av. Det är oklart om det rört sig om skarpa laddningar.

Många gripna

Sammanlagt har 19 personer gripits i Jönköping enligt polisen. Av dem har 13 tagits in av polisen för ohörsamhet mot ordningsmakten. Dessutom har ytterligare 32 personer omhändertagits på grund av ordningsstörningar och cirka 90 personer har avlägsnats i bussar.

Första maj 2014

Två personer som tillhör Svenskarnas parti skadades under demonstrationen i Jönköping på torsdagen. En av de skadade är den företrädare som gick jämsides med partiledaren Stefan Jacobsson under demonstrationståget. Han träffades av en glasflaska i huvudet och började blöda. Men enligt SVT:s team på plats såg det inte allvarligt ut.

Enligt uppgifter till P4 Jönköping skadades ytterligare en person som tillhör Svenskarnas parti men inte heller den personens skador ska vara allvarliga.

”Nöjd med insatsen”

Jönköpingspolisens presstalesperson Lars Byström är nöjd med insatsen. Särskilt som inga personskador rapporterats.

Men en person i Svenskarnas partis partiledning fick en flaska i huvudet?

– Den uppgiften har inte jag fått, säger Lars Byström till SVT.

Var det någon gång aktuellt att stoppa tåget?

– Nej det har varit ansträngt ett par gånger men det var aldrig så att vi övervägde att stoppa, säger Lars Byström.

Motdemonstranter blockerade

En motdemonstrant lyckades komma så nära att han kunde ta skölden en av Svenskarnas partis företrädare. Det skapade ett visst tumult som dock la sig ganska snabbt igen. Just nu är tåget tillbaka på ordinarie demonstrationsväg.

– Det är betydligt fler motdemonstranter i år än förra året, säger SVT:s reporter Lennart Broman som är på plats.

Samtidigt säger han att det är ett oerhört mycket större antal poliser också.

– Ett exempel på det är att polisen lyckades stänga in ett gäng motdemonstranter när de la sig ner på gatan för att stoppa demonstrationerna, säger Lennart Broman.

Misstänkt bomb

Efter att ett misstänkt föremål skjutits sönder av polisen under förmiddagen kunde Svenskarnas parti något försenade påbörja sin demonstration. Runt torget har stora mängder motdemonstranter med plakat samlats, skanderandes ”Inga nazister på våra gator”. Vuvuzelor, trummor och visselpipor gjorde sitt bästa för att överrösta Svenskarnas partis sammankomst.

Därför har polisen bestämt sig för att leda demonstrationen en annan väg än vad som först var planerat.

Enligt vår reporter på plats har flera av demonstranterna skyddsvästar dolda under de vanliga kläderna. De har också burit fram kravallsköldar som ska användas i fronten av tåget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Första maj 2014

Mer i ämnet