Röken spred sig över Gamleby på torsdagen. Foto: Leif Pettersson

Naturvårdsbränning oroade grannar

Uppdaterad
Publicerad

En så kallad naturvårdsbränning i Västervik skapade oro bland boende i Gamleby på torsdagseftermiddagen.

Vid lunchtid startade en kontrollerad så kallad naturvårdsbränning i ett 14 hektar stort område på kring Kvarntorpet Segersgärde på Norrlandet strax norr om Västervik. Men efter några timmar började boende i framförallt Gamleby att reagera på röklukt.

– Brandvarnaren hade gått i gång och folk har fått in det i sina källare. Det är säkert välmenat men man undrar ju hur det är för dem som har astma och så, sa en Gamlebybo som SVT Nyheter Småland pratat med.

Deltidsbrandkåren från Gamleby skickades till och med ut för att kontrollera om det brann på någon annan plats. Det kunde senare konstateras att det rörde sig om rök från den planerade branden som spritt sig längre än förväntat.

– Det är jättesvårt att förutsäga hur röken kommer att gå och den här gången gick röken betydligt längre än vi hade trott att den skulle göra, säger Peter Helge, räddningschef i beredskap, till SVT Nyheter Småland.

Många samtal

Han berättar att telefonen har gått varm hos SOS hela dagen och att de flesta samtal har handlat om oro för att en större gräsbrand rasar.  Men att informationen varit bristfällig vill inte Peter Helge ta på sig.

– Det här är vi som kommun egentligen inte inblandade i. Det är Länsstyrelsen som har gett uppdraget att genomföra den här bränningen till ett privat företag. Kommunens roll är bara att kontrollera att själva eldningen går rätt till, säger Peter Helge.

Men så här i efterhand, hade det inte kunnat stå något på Västerviks kommuns hemsida att det här var på gång?

– Med facit i hand hade vi kunnat lägga ut mer info absolut, det håller jag med om, säger Peter Helge.

Nu är företaget klara med bränningen för dagen och går in på nattbevakning. Under fredagen kommer de att elda på enstaka ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.