Gerteric Lindquist, vd för Nibe, som på fredagen meddelade att 500 anställda kommer att varslas om uppsägning. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

Nibes besked: 500 anställda kommer att varslas

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Nibe presenterade sin kvartalsrapport på fredagen kom informationen om att företaget kommer att varsla 500 personer världen över. Hur Markaryd berörs är just nu oklart.

Nibe tillverkar kyl- och värmesystem runt om i hela världen och enligt företagets hemsida har företaget totalt 21 000 medarbetare. Men huvudkontoret och en del av produktionen finns i Markaryd, där det enligt Markaryds kommun finns drygt 1 300 anställda.

Vd:n: Varslet påverkar brett över företaget

När den senaste kvartalsrapporten presenterades på fredagen stod det klart att företaget vill spara omkring 600 miljoner kronor. En av åtgärderna för att klara besparingen är att 500 personer varslas om uppsägning.

Hur varslet kommer att påverka de anställda i Markaryd är ännu inte klart.

– Det finns ingen del av verksamheten som kommer att vara helt opåverkad av det här. Men eftersom ingen förhandling har inletts ännu, kan vi inte säga något om hur det här slår på enskilda enheter, säger Gerteric Lindquist, vd för Nibe, till SVT Småland.

Facket: Mycket oro och missförstånd

Henrik Hammar är klubbordförande i IF Metall på Nibe i Markaryd och han säger att det under dagen kommit många frågor från medlemmar som uppfattat informationen som att det hela varslet gäller anställda i Markaryd.

– Men det vet vi i nuläget ingenting om. Dels för att det först ska förhandlas, men också för att det nog inte är helt klart ännu, säger han till SVT Småland.

Den del som är störst inom Nibe-koncernen, Climate Solutions, har tillverkning även i Sösdala i Hässleholms kommun, i Ljungby och i Ronneby kommun. Men hur många som varslas på respektive ort är alltså än så länge oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.