Grundvattennivåerna fortsätter att sjunka snabbt Foto: TT/SGU

Nu är det vattenkris – rekordlåga vattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Efter en nederbördsfattig vår har grundvattennivåerna förvärrats ytterligare sedan april månad. I maj månad har hela Småland vattennivåer ”mycket under de normala”.

Det är Sveriges geologiska undersökning, SGU, som har sammanställt nivåerna i riket.

– Det är viktigt att vara försiktig med sitt vattenuttag. Det har inte varit så dåliga vattennivåer sedan vi började mäta på 70-talet, säger Fredrik Theolin som arbetar med grundvattenbevakning på Sveriges geologiska undersökning till SVT Nyheter Småland.

Viktigt med förberedelse

Nivåerna har sedan april månad sjunkit med 20 centimeter i de små grundvattenmagasinen i Götaland och Svealand.

– Det gäller att tänka efter och vara förberedd om man har egen vattenförsörjning. Bara för att det är frid och fröjd nu kan det vara annorlunda nästa vecka, säger Fredrik Theolin på SGU.

Stora förändringar har drabbat Öland som under april i år hade nivåer ”under det normala”. För maj månad är stämpeln ”mycket under det normala”.

Bevattningsförbud på flera håll

Det råder just nu bevattningsförbud i ett tiotal kommuner i Kronoberg och Kalmar län.

– Från oktober och framåt börjar vattennivåerna öka i Småland. Men även då bör man vara försiktig, säger Fredrik Theolin.

”Lägsta nivåerna någonsin”

De låga grundvattennivåerna drabbar främst de med enskilda brunnar och den kommunala vattenförsörjningen.

– Vi ser nu de lägsta nivåerna någonsin på flera håll, så även de som inte har egen vattenförsörjning bör vara försiktiga med vattenuttaget, säger Fredrik Theolin på SGU till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.