Foto: SVT/privat

Färdtjänsten 100 kronor dyrare när hunden Dixie ska med – enkel resa

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan det börja kosta om man vill ta med husdjuret på färdtjänstresan. Synskadade Britt-Marie i Braås i Småland är upprörd över taxehöjningarna.

Britt-Marie är synskadad och använder sig av färdtjänsten när hon ska ta sig från sitt hem i Braås utanför Växjö och in till staden. Hon har alltid med sig sin hund Dixie som sällskap. Dixie är en Cavalier king charles spaniel och en trogen vän. Hon blev inte glad när hon först fick höra om förslaget.

– Jag blev väldigt upprörd och arg, därför att jag inte förstår motiveringen varför man ska ta ut en avgift om man åker med sin hund, säger Britt-Marie Engström.

Problem för astmatiker

Trafiknämnden i Region Kronoberg vill att det ska vara slut på gratisåkandet för husdjur inom färdtjänsten. Förslaget som kan komma att börja gälla från den första juni innebär att den som tar med ett husdjur ska betala 100 kronor i vardera riktningen.

Peter Freij (S), ordförande i trafiknämnden i Region Kronoberg, säger att avgiften betalar kostnaden för att färdtjänstföretagen städar bilarna från hund- och katthår.

– Det måste dammsugas och göras i ordning. Någonstans blir det ju en kostnad och den bilen som det har varit ett djur i är inte lämplig att köra en person med exempelvis astma i, säger Peter Freij.

Personer med ledarhundar ska dock inte behöva betala någon extra avgift, enligt Region Kronoberg.

Måste minska ned sina resor

Britt-Marie Engström i Braås utanför Växjö är en av de personer, som om förslaget går igenom, kommer få betala en högre avgift för sina resor.

För henne kommer det att betyda ökade kostnader. I dag kostar en resa fram och tillbaka 140 kronor. Om den nya taxan blir verklighet kommer samma resa att kosta 340 kronor. En kostnad som hon anser är för hög.

– Jag är låginkomsttagare så den kostnaden blir för hög. Jag kommer att få minska ned på mina resor, säger hon.

Drabbar svaga

Peter Freij (S), ordförande i trafiknämnden i Region Kronoberg, säger att första förslaget var en avgift på 200 kronor men att det förslaget halverades.

– Om inte Region Kronoberg får ta ut en avgift får alla istället vara med och betala via skatten, menar Peter Freij (S).

Britt-Marie Engström anser att det här är en skrivbordsprodukt som bara drabbar de svaga i samhället.

– Politikerna ska inte ta ut någon avgift, det här drabbar många som är svaga ekonomiskt och det gör mig upprörd säger Britt-Marie Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.