Foto: Hanna Nilsson/SVT

Ny ägare för sågen i Tvärskog

Uppdaterad
Publicerad

Det polska träföretaget Andrewex köper Rörviks såg i Tvärskog.

Sågen har varit nedläggningshotad i flera omgångar men nu är det alltså klart att det finns en ny ägare. Enligt sin egen hemsida är Andrewex ett företag som har ungefär 1.500 anställda i Polen och de levererar till bland annat Ikea.

– Det här var ett bra tillfälle för oss att satsa. Läget är bra och vi ser många potentiella samordningsmöjligheter med vår övriga verksamhet genom att investera i Tvärskog, säger Sebastian Paradowski, styrelseordförande Andrewex Tvärskog Timber.

Inga större förändringar

Att Andrewex kommer att ta över i Tvärskog kommer inte som någon överraskning. Redan i mars berättade SVT Nyheter Småland om att en affär var på gång. När beskedet om nedläggning kom i januari var 42 personer anställda vid sågverket. Drygt hälften av dem har valt att lämna företaget och de som är kvar fortsätter nu att jobba under den nye ägaren.

– De första åren har vi inga planer på att göra några större förändringar i verksamheten. Fokus kommer ligga på att ge de anställda känslan av att vi är en pålitlig och trygg ny ägare. Däremot hoppas vi kunna öka produktionen under hösten, men där är vi inte än, säger Sebastian Paradowski.

Väljer Kalmar kommun

Även företrädare för Kalmar kommun var mycket nöjda när affären var i hamn.

– Det här betyder mycket. Nu kan produktionen i Tvärskog leva vidare och på sikt växa. Det är en stabil köpare som kommer in, säger Johan Persson (S), kommunalråd.

Han menar att det är roligt att det är ett stort företag med bland andra Ikea i ryggen väljer Kalmar kommun som sin första utländska etablering.

– Ofta är det svenska företag som flyttar till Polen, nu är det omvända roller och det känns bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.