Läkaren och forskaren Kerstin Fredlund har skapat en ny dryck. Foto: Niclas Wimmerberg

Spannmålsforskning gav prisad näringsdryck

Publicerad

Kerstin Fredlund är läkare och doktor i livsmedelsvetenskap. SVT Nyheter Småland träffar henne vid Torslunda försöksstation på sydvästra Öland. Här ägnar hon mycket tid åt spannmålsforskning, som går ut på att få ut mer näring och mineraler ur spannmål som öländska bönor.

– Vi får exempelvis äta 20 procent mer av de nya vetesorterna för att tillgodose oss näringen, säger hon.

Nyligen vann Kerstin Fredlund tillsammans med ett lag från Stockholm mattävlingen ”Matverk” som avgjordes i Södertälje med en näringsdryck. Hon och laget gick vidare till riksfinalen som avgörs under 2017.

Drycken är baserad på färsk vassle, som utvinns som en biprodukt när man gör ost, och lantvete som är en äldre och mer näringsrik vetesort.

– Vassle innehåller livsviktiga aminosyror som vi får i oss via maten och inte kan bilda själva. Sedan innehåller det antioxidanter och andra viktiga ämnen.

Den vinnande drycken är sedan smaksatt med ingefära, gurkmeja och lime.

– Det var roligt att vinna. Vi jobbade som ett team och det var bråttom att få fram en produkt, säger Kerstin Fredlund och berättar att det hela egentligen började med ett experiment med pannkakor.

Hon växte upp på en lantgård och intresserade sig tidigt för näringsinnehållet i faderns produkter på gården.

– Det finns gömt i sädeskornen, lösningen på bristsjukdomarna som finns i världen. Min stora förhoppning är att nå grupper i världen som har det allra sämst ställt. Men det börjar ju oftast så här, att vi som har det bäst ställt gör förändringarna, säger Kerstin Fredlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.