Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lillemor Arvidsson och Mats Eriksson på Söderåkra hembygdsgille är eld och lågor över fängelseplanerna. – Det är så stort så det går inte att tänka på. Foto: SVT

Nya fängelset i Kalmar – det största som hänt: ”Det är så stort att det går inte tänka på”

Uppdaterad
Publicerad

I samhället Söderåkra i Torsås kommun, med idag 1400 invånare, är man lyriska. Det nya fängelset i Halltorp i Kalmar kommun ligger bara tre minuters bilväg bort – och ses som nystarten för orten.

– Det är så stort att det knappt går att tänka på, säger Mats Eriksson som är ordförande i Söderåkra hembygdsgille.

Största som hänt

Etableringen av fängelset vid kommungränsen är stort, kanske det största som hänt för bygden. Lillemor Arvidsson och Mats Eriksson har bott i Söderåkra hela sina liv.

– Ja fängelset är det största som hänt så det är ju lite snacksaligt i byn, säger Lillemor Arvidsson Söderåkra hembygdsgille.

Hoppas på husbyggnation

Ordföranden i Hembygdgillet Mats Eriksson och flera med honom hoppas nu att byggnationen av bostäder skall komma igång i Söderåkra.

– Ja, det hoppas vi på. De hus som byggts sedan tidigt 90-tal kan är ju inte vara mer än fem stycken, säger Mats Eriksson.

Stor betydelse för framtiden

I Söderåkra finns idag en bensinmack. Det finns också ett hotell, och ett litet köpcenter som byggdes 1980 som flera som SVT pratat med anser var det största som hänt bygden innan beskedet om fängelset kom.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.