Nya vikingatider i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Under nio dagar har ett gäng vikingar slagit fäste vid Helgasjöns södra strand. Det är föreningen Hantverkslägret som ska lära sig att tillverka svartgodskeramik.

Doften från det kokande oxlägget sprider sig över hela lägret. Utanför verkstadstältet håller tre pojkar på att fäktas med träsvärd, medan några deltagare sitter i keramiktältet och gör temuggar och kokkärl.

– I år jobbar vi med ett keramikprojekt. Vi ska lära oss mer om den vikingatida keramiken och hur man tillverkar och bränner den, säger kursledaren Frida Lönnberg.

Föreningen Hantverkslägret har funnits i sexton år och anordnar läger årligen, där man får bo och leva precis som man gjorde på medeltiden. Fokus varje läger ligger på att lära sig olika hantverk. Det kan vara allt från skinngarvning till smide och, som i år, svartgodskeramik.

– Jag och min man saknade det här forumet för vi är hantverkare. Så vi startade den här föreningen, säger Frida.

Keramik i kubik

På lägret deltar tjugo vuxna och tio barn. I keramiktältet pågår arbetet för fullt. Många gör kaffekoppar, vissa gör lite mer avancerade krus och kokkärl. De allra minsta gör kulor och pärlor.

– Jag får göra kulor med lera. Först lerar jag den, sen tar jag lite vatten, och sen blir det en kula, säger tre-åriga Elvira Lönnberg.

Utanför tältet sitter Robin Davies och förklarar hur man gör en temugg på vikingavis.

– Man följer sin kursledare slaviskt, säger han och skrattar.

Inga moderniteter

Under det nio dagar långa lägret försöker man undvika moderniteter så långt det går. Man klär sig i medeltida kläder, och sover på fårfällar i gammaldags tält. Ibland blir man dock tvungen att fuska lite.

– Vi har faktiskt ett kylskåp uppe i scoutstugan. Annars hade vi varit tvungna att gräva kylgropar och kärna smör två gånger i veckan. Och blöjor är ganska bra att ha. Några av oss kör hardcore med gammaldags tygblöjor. Men vi försöker undvika det så gott det går, säger Frida Lönnberg.

Lägret är öppet för allmänheten att besöka mellan torsdag och lördag och ligger vid scoutstugan i Stora Pene, vid Helgasjöns södra strand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.