Hashem Alsouki med boken om hans flykt från Syrien till Sverige som visades på bokmässan i helgen. Foto: SVT

Nybrobo blev flyktens kött och blod på bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Hashem Alsoukis berättelse blev till en bok som presenterades på bokmässan i helgen. Efter mässan träffade han den brittiske författaren i Nybro.

Flykten från Syrien gick bland annat via Egypten där Hashem Alsouki mötte den brittiske journalisten och författaren Patrick Kingsley som skrev flera artiklar om Hashem Alsoukis resa dit.

Båtturen mellan Egypten och Italien var en farlig expedition. En av båtarna han tänkt att ta sjönk och hundratals människor drunknade.

– Jag blev tillfångatagen av den egyptiska polisen så jag kom inte med, säger han.

Vill visa människan bakom begreppet

Efter flera försök lyckades Hashem Alsouki ta sig med båt till Italien. Hans fru och barn är fortfarande kvar i Egypten.

Patrick Kingsley mötte upp honom i Italien för att fortsätta rapporteringen om hans resa. Att berätta sin historia har varit viktigt för att visa upp människorna bakom begreppet ”flyktingar”.

– Jag vill visa hur mycket det syriska folket har kämpat och vilka svårigheter vi gått igenom för att komma till en säkrare plats, säger Hashem Alsouki.

Flyktingbåten – ett mikrokosmos

Men mitt i allt elände har han också finare minnen från flykten, av gemenskapen mellan de som suttit i samma båt.

– Båten var som ett mikrokosmos av världen. Svarta, vita, araber eller afrikaner, vi hjälptes åt med allt för att tillsammans kunna ta oss hit, berättar Hashem Alsouki.

Trots att boken ”Den nya Odysséen” redan är färdig bestämde sig författaren Patrick Kingsley för att besöka Hashem Alsouki i Alsterbro utanför Nybro efter att han varit på helgens bokmässa i Göteborg.

– Den professionella relationen har utvecklats till vänskap. Jag är verkligen imponerad av vad Hashem har gjort. Oftast hör vi talas om migranter i form av siffror, Hashems historia visar på personen bakom och jag ville visa den historien för en större publik, säger Patrick Kingsley om beslutet att skriva boken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.