Curt Thapper IOGT-NTO rasar mot utökat alkoholtillstånd. Foto: Anna Erwander/SVT

Nykterhetsorganisationen rasar mot krogarnas öppettider

Uppdaterad
Publicerad

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO rasar nu mot Växjö kommuns planer på att ge krogarna möjlighet att servera alkohol till klockan tre på natten.

– Jag tycker att det är sjukt, vi behöver inte ha öppet till tre fredagar och lördagar året om, säger Curt Thapper, kontaktperson på IOGT-NTO Växjö.

På onsdagen röstade tre av allianspartierna tillsammans med miljöpartiet igenom förslaget i nämnden för arbete och välfärd. Kristdemokraterna lade ner sin röst, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot. Rent formellt är det kommunfullmäktige som kommer att ta ett beslut i frågan, och om de går på samma linje blir det alltså möjligt att servera alkohol till tre istället för klockan två.

Utökat alkoholtillstånd i Växjö

Rädsla för mer våld

Curt Thapper på sveriges största nykterhetsorganisation IOGT-NTO tror att våldet kommer att eskalera om förslaget blir till verklighet.

– Ju mer alkohol man dricker och ju längre man har öppet, desto mer våld blir det på krogarna, säger han.

Forskning visar att en timme till kan öka misshandelsfallen

Det finns vetenskapligt stöd för Curt Thappers resonemang. Ett exempel är en norsk studie där forskarna undersökte hur öppettiderna påverkade våldet i tio olika städer. Resultatet visade att en timme extra öppet på natten gav en ökning av polisanmälda misshandelsfall med 16 procent. Och omvänt, en timme mindre öppet minskade våldet i samma utsträckning.

Ska göra allt för att stoppa förslaget

På IOGT-NTO tänker man göra allt för att stoppa förslaget innan det klubbas igenom i kommunfullmäktige.

– Här måste vi ta fram en folklig opinion, för jag tror att den opinionen finns. Vi hoppas att vanligt folk ska tycka till och säga stopp, det räcker med klockan två, säger Curt Thapper, kontaktperson på IOGT-NTO Växjö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utökat alkoholtillstånd i Växjö

Mer i ämnet