Foto: Simon Krona/SVT

Nytt butiksstöd till glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om ett särskilt driftstöd till småbutiker i glesbygden på 300.000 kronor gynnar inte bara butikerna utan också glesbygden i stort. Det tycker man åtminstone i Åryd utanför Växjö.

Åryds lanthandel är en av butikerna som enligt regeringens utredning ska ha rätt till butiksstödet på maximalt trehundratusen kronor.

– Det ger en puls, en nerv till ett samhälle att det finns en butik där, säger Monica Gustavsson, styrelseledamot i Kooperativa Åryd som driver butiken.

– Ett tag hade vi ingen butik här, och då hade man inte den där samlingsplatsen där man träffades och pratade, säger hon.

– Att ha en affär inom promenadavstånd har stor betydelse när man är pensionär, säger Göte Bertilsson som är nyinflyttad till Åryd.

Stöd kan ge bokföringshjälp

Butiken ägs av Årydsborna själva i form av en ekonomisk förening. Butiken har tre anställda, men ungefär hälften av arbetstiden utgörs av ideellt arbete. Trots det är det kärvt med ekonomin, och ett statligt stöd på 300.000 kronor som butiken kan komma att få rätt till, hade betytt mycket.

– Det är jättemycket pengar för oss, jag får energi bara av att höra om det, säger butiksansvarige Sandra Svensson.

– Då hade vi kunnat anlita någon till att ta hand om bokföringen som tar upp en stor del av vår tid, och istället fokuserat på att utveckla byn och föreningen, menar hon.

Åryds lanthandel uppfyller alla kraven för att få ta del av det nya stödet – det måste vara minst 15 kilometer från en annan butik, nettoomsättningen får inte vara på mer än 11 miljoner kronor och den måste hålla öppet minst 40 timmar i veckan. Allt som allt beräknas förslaget rädda ungefär 200 butiker runt om i landet, och det skulle kosta statskassan 35 miljoner per år.

Landsbygden utarmas

Varför ska vi lägga skattepengar på att rädda småbutiker, borde ni inte kunna försörja er själva?

– Jo, det kan man definitivt tycka, men med tanke på vad vi gör för invånarna här så tycker jag att pengarna kan gå tillbaka till oss, äger Sandra Svensson, butiksansvarig.

Monica Gustavsson, styrelseledamot Kooperativa Åryd, håller med.

– Landsbygden utarmas, människor flyttar in till storstäderna. Är det så vi vill ha i vårt land, eller vill vi att det ska bo människor utanför storstäderna? Det är den frågan man får ställa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.