Oengagerade föräldrar kan leda till osunt datorspelande

Uppdaterad
Publicerad

Har du koll på vilka dina barn spränger i luften inne på sina rum eller vilken klan dottern tillhör. Utbildning för föräldrar i Växjö ska öka förståelse för dataspel.

Om man som förälder vill att sina barn ska ha ett sunt spelande bör man åtminstone skaffa sig koll på hur spelen fungerar, menar Magnus Stenbenke som är kursledare på utbildningen.

– Det finns många som inte har speciellt bra koll . De stänger dörren och ser datorspelandet som en barnvakt. De har ingen aning om vad som händer där inne, berättar Magnus Stenbenke för SVT Nyheter Småland.

Vill väcka engagemang

Det är e-sportsorganisationen Northern Sky och Studieförbundet vuxenskolan Kronoberg som under våren kommer att erbjuda föräldrar en utbildning för att förstå spelvärlden bättre.

– Vi har märkt att det har blivit en klyfta mellan föräldrarna och barnen när det gäller spelandet. Föräldrarna förstår inte vad barnen gör och då klarar de inte av att engagera sig i spelandet, säger Magnus Stenbenke.

Målet med utbildningen är att väcka föräldrarnas engagemang vilket enligt Magnus kommer hjälpa dem till att få till ett sunt spelande för sina barn.

– Bara genom att du har koll på hur lång en CS-match är, kommer det att bli enklare att till exempel begränsa ett spelande. Det handlar om att vinna ett förtroende, berättar han.

Föräldrar som e-sportstränare

Kurserna kommer att hållas i olika nivåer och drar igång under mars månad. Grundnivån fokuserar på hur spelen fungerar och den mest avancerade nivån kan göra föräldrar till tränare för sina barn som vill börja tävla med sitt spelande – såkallat e-sport.

– Man kan jämföra det men en förälder som går en tränarutbildning innan hen börjar träna barnets fotbollslag, berättar Magnus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.