Ökad insyn ska minska risken för sexistiska inträdesprov

Uppdaterad
Publicerad

Det var förra året som elever slog larm om sexistiska inträdesprov till olika elevsektioner. Bättre insyn och mer engagemang är några av de skillnader som lyfts fram i det förbättrade arbetet med likabehandlingsplanen i Kalmars gymnasieskolor.

Dzenita Abaza (S), ordförande i Kalmarsunds gymnasieförbund, upplever att skolorna arbetar mer aktivt med likabehandling och att det finns en bättre insyn i de olika elevsektionerna numera.

– Det är ingen elev som utsatts för kränkande behandling, säger hon.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Elever slog larm

Likabehandlingsarbetet inom Kalmarsunds gymnasieförbunds skolor intensifierades efter den utredning som genomfördes förra året angående kränkningar på gymnasieskolor i Kalmar. Utredningen påbörjades i samband med en skrivelse till förbundskontoret i april, där elever slog larm om händelser och incidenter som pågick inom elevsektionerna.

I larmrapporten som en lärare skickade in, togs exempel upp på vad eleverna berättat. Bland annat berättade eleverna om gruppen Goa Gubbs där elever tvingas peka ut de fulaste tjejerna klädda i behå. Den sökande fick också rangordna porrfilmsskådisar och fick i uppdrag att sätta ett klistermärke på någon tjejs rumpa, fotografera det och lägga ut det på twitter.

Ett annat exempel var unga flickor som tvingats klä av sig offentligt och suga på en dildo, medan de filmades.

Inga garantier

– Jag tycker att det har skett en stor förändring nu. Det är fler föreläsningar på skolorna och lärarna är mer involverade i elevernas sektioner. Även kuratorer och elevhälsa är inkopplade på ett annat sätt än tidigare. 

Dzenita Abaza (S) säger att arbetet bara är påbörjat och att det kommer att fortsätta. Hon tycker att de gjort ett bra jobb men måste fortsätta hålla frågan levande.  Men några garantier för att liknande händelser som de i fjol ska upprepas finns det inte.  

– Sådana garantier kan man inte ge utan det enda vi kan göra att jobba förebyggande. Det viktigaste är att vi intensifierat arbetet och att vi gör uppföljningar.

Tilde Hammarstöm, ordförande Lars Kaggskolans elevkår, är nöjd med arbetet och vill nu blicka framåt efter förra årets händelser.

– Jag tycker självklart att det är jättetråkigt men nu så vill vi sikta framåt istället. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Mer i ämnet