Grävmaskinisten Patrik Rosberg hindrade att branden spred sig.

Okänd hjälte träder fram – Patrik räddade skolan som brann

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under den fullt utvecklade branden vid Sandsbro skola för snart ett år sedan fick räddningstjänsten oväntad hjälp. Grävmaskinisten Patrik Rosberg satte sig i sin grävmaskin och plöjde rakt igenom byggnaden för att hindra branden från att sprida sig.

– Ja det var ju till att ta sig igenom skolans vägg och klyva den helt enkelt. Man hade ju inte mer än en chans för elden gick fram rätt fort, säger Patrik Rosberg.

Oväntad hjälp

Den hittills okända hjälteinsatsen genomfördes av den Växjöbon Patrik Rosberg. Han hade hört att det brann på skolan och åkte till platsen för att erbjuda räddningstjänsten sin hjälp.

Skolbranden i Sandsbro

– Det är ju inte helt ovanligt att vi använder oss av grävmaskiner vid bränder men oftast fungerar det ju så att vi får försöka få tag på någon som har en grävmaskin och som kan hjälpa oss. I det här fallet så kom han ju själv och sa att han kunde vara behjälplig. Vilket vi naturligtvis nappade på, säger Oscar Rehnström insatsledare vid Värends räddningstjänst.

Ovanligt uppdrag

Samtidigt som brandmännen bekämpade elden kyldes också grävmaskinen ner med vatten, allt medan Patrik Rosberg med hjälp av sin grävmaskin arbetade sig igenom byggnaden. Detta för att förhindra att branden skulle sprida sig.

Och för Patrik Rosberg, som själv gått på Sandsbro skola, var det ett ovanligt uppdrag att ge sig in i en brand med sin grävmaskin.

– Rivit har man ju gjort förr, men aldrig i en brand, säger han.

Ingen människa kom till skada i branden och trots att Patrik Rosberg fick i sig brandrök, och fick uppsöka vård efter insatsen, skulle han inte tveka att göra samma ingripande igen.

– Nej, det hade jag inte gjort. Finns det möjlighet att hjälpa till så tycker jag att man ska göra det om förutsättningarna finns.

Avgörande insats

Trots att mycket gick förlorat i branden så tror både räddningstjänst och personal på skolan att Patrik Rosbergs snabba insats var avgörande för att inte ännu fler av skolans lokaler brann ner den natten.

– Min känsla både där och då och i efterhand var att det var väldigt viktig för att insatsen skulle gå så bra som den gick, säger Oscar Rehnström vid Värends räddningstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbranden i Sandsbro

Mer i ämnet