Abortmotståndet finns i hela världen här en anti-abort demonstration i Washington 2015. Foto: Jacquelyn Martin/TT

Ökat abortmotstånd oroar

Publicerad

Kritiker till abortregistrering ser en risk att kvinnornas personuppgifter ska hamna i fel händer.

– Vi vet att det finns de som är otroligt emot abort och väldigt extrema. Vi ser att det, i värsta fall, finns en risk att de försöker komma åt informationen, säger Britt-Louise Berndtsson (C).

Hon är ledamot i regionstyrelsen i Kronoberg och är kritisk till att Socialstyrelsen nu kommer att registrera personuppgifter på kvinnor som utfört en abort. Det som ökar hennes oro är att man just nu ser ett ökat abortmotstånd i Europa. Något som Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) också märker av.

– Just nu är Polen på väg att totalförbjuda abort. De har redan en strikt abortlagstiftning men vill nu även sätta stopp för aborter vid fosterskador och våldtäkt, säger ordförande Kristina Ljungros.

Motståndet hittar nya vägar

Rätten till fri abort har ett starkt stöd överlag i Sverige och RFSU ser inga tecken på en minskning. Men de märker att abortmotståndet blir allt mer strategiskt och hittar nya vägar även här.

– Motståndet dyker nu upp i juridiken. Istället för att kräva totalstopp för abort försöker man då och då införa så kallade samvetsklausuler. Till exempel att en barnmorska inte ska behöva arbeta med abortvård, säger Kristina Ljungros.

Trotts detta så tycker RFSU att registreringens vinster, med en säkrare abortvård, överväger riskerna för att informationen ska läcka ut.

– Det är viktigt att uppgifterna hanteras rätt och det utgår vi från att det kommer att göras, avslutar hon.

Så skyddas uppgifterna i patientregistret

Uppgifterna i Socialstyrelsens patientregister lagras i en skyddad datamiljö och är belagda med absolut sekretess.

Varje utlämnande måste föregås av ett formellt skriftligt beslut som bygger på en särskild sekretessprövning där Socialstyrelsen utreder om det finns juridiskt stöd för att bryta sekretessen.

Socialstyrelsen är mycket restriktiv när det gäller att lämna ut känsliga personuppgifter med personnummer och förstahandsvalet är alltid att lämna ut avidentifierade uppgifter utan personnummer.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.