Hundförartjänsten Foto: OKG.

OKG: ”Vi litar på säkerhetsföretaget”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgiften att tjänstehundar inte är lämpade för att upptäcka spår av sprängämnen stämmer inte, säger OKG:s informationschef Anders Österberg till SVT Nyheter Småland.

Efter larmet om att sjuka bombhundar jobbar vid kärnkraftverket i Oskarshamn uttalar sig nu OKG.

– Det råder meningsskiljaktigheter mellan hundföraren och säkerhetsföretaget om hundarnas förmåga att upptäcka sprängmedel. Vad det bottnar i kommenterar vi inte, men vi litar på säkerhetsföretaget, säger Anders Österberg.

Hundarna ska inte reagera på sprängstoft

Hundarna finns vid anläggningens fordonskontroll och att de inte reagerar lika ofta på spår av sprängämnen är helt i linje med anläggningens säkerhetsarbete säger Anders Österberg.

– På senare år har hundar tränats på att inte reagera på mycket små mängder sprängstoft på däcken. De är istället tränade på att hitta sprängämnen som kan ha skadeinverkan på anläggningen, säger Anders Österberg.

Nöjda med säkerhetsarbetet

OKG och säkerhetsföretaget som tillhandahåller tjänsten har en löpande dialog och det finns inte anledning till oro, enligt OKG.

– Nu ska vi titta om det finns fog för hundförarens påståenden men vi anser att vi får det skydd vi kräver och att arbetet fungerar klanderfritt, säger Anders Österberg till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.