Trots negativa provsvar – läkare tror att smitta kom via hallon

Uppdaterad
Publicerad

Ingen smitta har hittats i frusna hallon efter att en del av hallonen testats. Smittskyddsläkare tror ändå att det stora magsjukeutbrottet i Ljungby kommer från just bären.

Den första analysen av de frusna hallon som användes till fredagens dessert vid Brunnsgårdens kök i Ljungby påvisar inte någon smitta av norovirus (calicivirus), skriver Ljungby kommun i ett pressmeddelande.

– Analysen är gjord av livsmedelsverket och omfattar bara en del av de hallon som fanns i den förpackning som användes under fredagen. Vi kan därför inte utesluta att det ändå funnits en smitta bland bären, säger livsmedelsinspektör Josef Larsson i pressmeddelandet

Matförgiftning på äldreboende

”Det mesta talar för hallonen”

Smittskyddsläkare Arne Runehagen i Region Kronoberg säger dock till SVT Nyheter Småland att det mesta tyder på att smittan kommer från just hallonen.

– Ser man till hela kedjan och händelseförloppet talar det mesta för att det är just hallonen som burit på smittan. Bland annat eftersom man har tittat på vilka som har ätit vad av fredagens mat, säger Arne Runehagen.   

Arne Runehagen är inte heller förvånad över de första provsvaren.

– Att bevisa juridiskt att calicivirus kommer från just hallonen är svårt. Då måste man hitta viruset i någon oöppnad förpackning för att kunna fastställa det och det är svårt. Det här viruset i bär är överhuvudtaget svårt rent tekniskt att hitta i laboratorium, säger Arne Runehagen till SVT Nyheter Småland.

Fler analyser kommer att göras

Ljungby kommun har än så länge bara fått ett muntlig svar från livsmedelsverket på de första proverna men en skriftlig rapport väntas komma under förmiddagen. Fler analyser kommer dessutom att göras under helgen. Svaren på dessa väntas dock först nästa vecka.

Efter helgens händelse har Ljungby kommun skärpt sina rutiner när det gäller användningen av frusna bär vilket innebär att alla frusna bär numera kokas. Samma sak gäller livsmedelsverket som tydliggjort sin rekommendation om kokning.

Enstaka nya sjukdomsfall

– Det går att diskutera om de rekommendationer som funnits tidigare varit tillräckligt tydliga, konstaterar Josef Larsson i pressmeddelandet.

När det gäller magsjukan på äldreboendena är läget lugnare. Ungefär hälften av de som varit sjuka är nu friska. Enstaka sjukdomsfall har tillkommit det senaste dygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet