Kvinnan har vid flera tillfällen tidigare blivit omhändertagen av polisen i Kalmar. Foto: SVT/Arkiv

”Oklart vad kvinnan vill”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan har tidigare hotat med att hoppa för att få tillbaka sin son. Men han finns inte längre i Sverige och hon vill inte bli hjälpt.

Kvinnan som kommer från Rumänien hade med sig sin son och bodde på gatan i Kalmar. När det uppdagades omhändertog de sociala myndigheterna pojken eftersom lagen om barns utsatthet gäller alla, även om man inte är svensk medborgare eller bara vistas tillfälligt i landet.

Hotat att hoppa

Kvinna har sedan dess ett antal gånger klättrat upp på tak och hotat med att hoppa om hon inte fick tillbaka sonen.

Den hemlösa kvinnan i Kalmar

Men enligt Cecilia Frid, socialchef i Kalmar, är sonen sedan drygt en månad tillbaka i Rumänien så det är oklart varför hon nu återigen hotar med att hoppa.

– Nu försöker vi få mer klarhet i vad hon vill eftersom pojken lämnat landet, säger Cecilia Frid.

Tar inte emot hjälp

Kvinnan har i flera omgångar varit i kontakt med både psykiatrin och de sociala myndigheterna men har hittills inte tagit emot den hjälp som erbjudits.

– Det är inte så att vi inte kan eller vill hjälpa henne, men hon måste själv vilja ta emot den hjälp som erbjuds, säger Cecilia Frid.

Ska avvisas

Migrationsverket har beslutat att avvisa kvinnan eftersom hon har vistats i landet i mer än tre månader och varken har eller har ansökt om uppehållstillstånd. Beslutet vinner laga kraft först efter att kvinnans delgivits det.

– Eftersom hon inte har någon ansökan hos oss är det inte ett vanligt asylärende med handläggare och så vidare. Men hon kommer att delges utviningsbeslutet snart, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Gör ni någonting för henne?

– Hon finns inte som ett ärende hos oss. Den hjälp hon behöver får hon från sjukvården och socialtjänsten, säger Helena Cho Györki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den hemlösa kvinnan i Kalmar

Mer i ämnet