Foto: SVT/TT

Kyrkans personal på Öland reste till Rom för 350 000

Uppdaterad
Publicerad

55 anställda och kyrkopolitiker på södra Öland fick förra året en gratis resa till Rom. Resan var nödvändig för att stärka sammanhållningen, menar kyrkoherden.

På Ekots lista över de församlingar som lagt mest pengar på utlandsresor de senaste åren finns Södra Ölands pastorat i Växjö stift. De skickade 28 politiker och anställda till Israel 2011 för en total kostnad på 427 515 kronor. Fyra år senare betalade kyrkan resa för 55 personer till Rom för en kostnad på 362 314 kronor.

Granskning av Sveriges radio

Flera församlingar i Svenska kyrkan har de senaste åren åkt på dyra utlandsresor, där personal och förtroendevalda bland annat rest till badorter på Malta och sett på fotbollsmatcher i England, visar en granskning som Sveriges Radio Ekot gjort. Och Ölands södra pastorat sticker alltså ut som ett av de pastorat som gjort kostsamma resor.

Skulle stärka gemenskapen

– Syftet var att stärka oss som gemenskap, och som kyrka. De här två resorna hänger ihop med att församlingarna på södra Öland bildade ett pastorat 2010, säger Leif Bengtsson, kyrkoherde i pastoratet.

Han understryker att de som deltog i resorna arbetade och gjorde studiebesök under tiden utomlands. De fick inte något traktamente, utan det räknades som vanlig arbetstid. Inte heller de förtroendevalda fick något särskilt arvode medan de var ute och reste, säger Leif Bengtsson.

55 personer åkte till Rom. Varför behövde så många åka?

– Ofta är det några i personalen som är duktigare på att använda kompetensutvecklingspengar, och några som aldrig får något. En anställd till exempel hade aldrig varit utomlands. Därför har vi sagt att vi en gång per mandatperiod satsar på all personal tillsammans.

Kritiska röster har höjts mot att ni använder kyrkoavgiften, som betalas av kyrkans medlemmar, till utlandsresor. Hur ser du på det?

Det är klart att vi förstår att folk tycker saker om det här. Men det finns nog också förståelse för att kyrkan är som vilket företag som helst, som har anställda och måste kompetensutveckla.

Kommer ni göra liknande resor även i framtiden?

Det kan inte jag svara på just nu. I och med att vi haft ett syfte med de två resorna och det varit förankrat i budget och i fullmäkigte så kan jag inte säga att det var fel. De gav oerhört mycket. I det långa loppet gagnar det även medlemmarna att vi kompetensutvecklar vår personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.