Foto: Karin Ahlgren, SVT/Greenpeace

Omfattande säkerhetspådrag vid Greenpeacerättegång

Uppdaterad
Publicerad

Rättegångssalen är fylld till bredden och en extra åhörarsal har fått öppnas när rättegången mot aktivisterna som tog sig in på kärnkraftverket i Oskarshamn inleddes.

Under stort säkerhetspådrag inleddes på måndagsförmiddagen rättegången mot de 19 Greenpeace-aktivisterna. Det var i mars förra året som aktivisterna tog sig in på Oskarshamns kärnkraftsverken område. Bland annat klättrade de upp på ett tak och vecklade ut en banderoll. Nu är de 19 åtalade misstänkta för olaga intrång, ett brott som kan ge fängelse i upp till två år.

Stort intresse

– Det är ett massivt säkerhetspådrag, säger SVT Nyheter Smålands reporter Karin Ahlgren på plats. Jag har varit på rättegångar med mc-gäng, men det här slår nästan det. Det var kö ut på gatan och alla kontrollerades noggrant innan man fick komma in.

Greenpeaceaktion på OKG

De 19 åtalade fyller tillsammans med sina advokater en hel rättssal, vilket gör att de åhörare som kommit till tingsrätten i Kalmar får ta del av rättegången från en annan sal.

”Påvisade säkerhetsbrister”

Flera av de åtalade medger att de varit inne på kärnkraftverket, men anser inte att det utgjort någon fara. Att aktionen varit samhällsnyttig eftersom de genom sin handling pekat på brister i säkerheten kring kärnkraftverken. Genom advokat Jan Palmblad hävdar de att skalskyddet kring kärnkraftanläggningen varit undermåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeaceaktion på OKG

Mer i ämnet