HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Lindås i Emmaboda.

Omplacerade efter våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

De två ungdomar som greps av polisen natten till torsdagen på ett boende för ensamkommande i Emmaboda har placerats på annat håll.

Det var på onsdagskvällen som bråket började på HVB-hemmet i Emmaboda. Fönsterrutor krossades och blomkrukor kastades. Efter ett tag kände sig personalen hotad och låste in sig. Som mest var det sju polisbilar på plats för att få ordning på situationen.

Nu är 19 personer misstänkta för våldsamt upplopp.

Våldsamt upplopp på boende i Emmaboda

Två killar, 14 och 16 år, togs med till polisförhör på natten. De har nu omplacerats till annat boende av de sociala myndigheterna.

Det är kommunen som ansvarar för HVB-hemmet. Enligt Emmabodas socialchef, Thomas Svensson, var det på fredagen lugnt på hemmet. Kommunen har nu köpt in personal från ett vaktbolag som kommer att finnas i lokalerna över helgen.

Ångerfulla

– På måndag ska vi prata vidare om hemmets utformning i framtiden, säger Thomas Svensson.

Enligt socialchefen blev personalen chockad vid det våldsamma bråket.

– De anställda som så önskat har fått hjälp och stöd, säger Thomas Svensson och berättar vidare att killarna på hemmet är djupt ångerfulla över det som hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp på boende i Emmaboda

Mer i ämnet