Stefan Engdahl, verksamhetschefen för ambulanssjukvården Foto: SVT/Johanna Svensson

Onödiga utryckningar stort problem för ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanschefen i Region Kronoberg tycker att antalet utryckningar har ökat kraftigt den senaste tiden. Istället för att ringa SOS och kräva ambulans vid mindre skador borde man kunna ta sig på egen hand till sjukhuset, menar verksamhetschefen.

Många av ambulansutryckningarna i Kronoberg är onödiga, enligt Stefan Engdahl, verksamhetschefen för ambulanssjukvården. 

– Det här blir ett bekymmer eftersom det gör att vi inte räcker till när det handlar om viktiga händelser, säger han.  

Redan i höstas berättade SVT Nyheter Småland att ökningen av telefonsamtal till 112 gjorde att SOS Alarm inte uppfyllde kravet på att alltid svara inom åtta sekunder. Då anställdes fler operatörer till Växjö för att hantera problemet.

Onödiga larm

Nu lyfts kritik mot att många av larmen som når ambulanssjukvården är så kallade onödiga larm. 

– Det handlar till exempel om att vi har kört någon som har stukat en fot eller skurit sig i fingret, säger Stefan Engdahl.  

Det här är något som oroar honom, eftersom det i förlängningen kan det leda till att ambulanspersonalen är upptagna med mindre händelser och inte har tillräckliga resurser när det verkligen behövs, då det sker alvarliga saker.  

– I värsta fall kan det leda till att personalen är upptagen när de behövs på livsavgörande händelser.  

Attitydförändring i samhället

Stefan Engdahl ser ingen enkel lösning på problemet, men ser däremot en attitydförändring från samhällets sida sedan några år.  

– Yngre generationen, 80- och 90-taliseter, är kanske vana att få hjälp direkt och har lite dåligt med tålamod. Det handlar även om att söka hjälp på rätt vårdnivå. En del personer kommer till akuten som mycket väl kunde tas om hand av primärvården, säger han.  

Inga onödiga utryckningar enligt SOS  

På SOS Alarm i Växjö känner man inte igen sig i kritiken att de larmar ut onödiga utryckningar till ambulansen. 

– När vi har gjort bedömningen att det finns ett ambulansbehov till ett ärende så kan inte jag säga att vi har larmat ut ambulansen på onödigheter. Vi kommer alltid ha en viss fall av överprioritering, eftersom vi inte har någon möjlighet att se patienten eller klämma, känna och ta prover, säger Therese Ledel, platschef på SOS Alarm i Växjö. 

Ni har kritiserats för att larma stukningar som prio-1 fall. Är det motiverat? 

– Om det till exempel handlar om en stukad fot så är inte det ambulansbehov – men däremot kan det ha framkommit andra saker i samtalet som är det. Kanske att personen i fråga även har trillat och slagit i huvudet och är avsvimmad. En stukad fot är inte ett prio-1 fall.  

När är det okej att ringa 112? 

– När man är i nöd eller så svårt sjuk att man inte klarar av att hantera situationen själv eller behöver ha hjälp av ambulans, räddningstjänst eller polis, säger Therese Ledel. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.