Gun-Britt Samuelsson vill inte flytta från Lindegården. Foto: SVT/Rebecca Karlsson

Starka känslor på Lindegården efter nedläggningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Tingsryds kommun igår beslutade att avveckla äldreboendet Lindegården i Linneryd är många, både äldre och personal, oroliga för vad de ska ta vägen.

80-åriga Gun-Britt Samuelsson är en av de som idag bor på Lindegården och hon har tårar i ögonen när hon möter SVT Nyheter Småland idag.

– Ja, det är ju väldigt jobbigt, Jag trodde jag skulle få bo kvar här den tiden jag har kvar, säger Gun-Britt Samuelsson.

Vid hennes sida sitter hennes dotter, Maria Samuelsson Hvornum. På frågan hur hennes känsla är så här dagen efter beslutet, får jag en uppgiven suck.

– Ja, det är en stor suck, det är tråkigt, säger hon och snart fylls även hennes ögon av tårar. Man blir bara ledsen, jag tycker det är för jäkligt.

Även för personalens del är det oroligt, säger Ingela Rydén som är undersköterska på Lindegården.

– Ja, det är mycket oro, vad som ska hända och vart man hamnar, både för personal och boende, säger hon.

Garanterade jobb

Men enligt Marita Eklund som är tillförordnad områdeschef behöver inte personalen oroa sig för att bli arbetslösa.

– Det blir dom inte, alla är garanterade jobb i kommunen. Vi har tjänster som personalavdelningen har sett över. Hos oss handlar det om ungefär nio tjänster och sex tjänster som arbetar natt, säger hon.

Nu kommer fastigheten att säljas till Tingsrydbostäder, som där med tar över ansvar och uthyrning av lägenheterna. Men något bestämt utflyttningsdatum finns inte.

– Nej det finns inte, säger Magnus Carlberg (S) som är socialnämndens ordförande. Det här måste ske med brukarna i fokus. När man gör så här så måste saker ske succesivt .

Vill inte flytta

Just nu finns det 15 lediga platser inom särskilt boende i kommunen, men den siffran förändras hela tiden. Tio platser är på Kvarteret Örnen i Tingsryd och fem sammanlagt på de övriga boendena i kommunen. De äldre som nu ska flytta från Lindegården är garanterade en plats på ett annat boende i kommunen.

– Självfallet kommer alla att få ett annat boende och vi ska göra allt vi kan för att tillmötesgå deras önskemål, säger Magnus Carlberg (S).

Men Gun-Britt Samuelsson vill inte flytta från Lindegården.

– Jag kan säga att jag är ledsen, men de har ju bestämt det så vi har ju ingenting att säga till om. Det är precis som om man blir utkastad bara, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.