Det har nu brunnit i mer än två dygn i skogen utanför Virserum. Foto: Peter Magnusson/SVT

Oro för starkare vindar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fortsatte drygt 30 personer med släckningsarbetet.

Under natten har brandområdet i Triabo bevakats och tidigt på onsdagsmorgonen bedömde räddningstjänsten att det fortfarande finns risk för spridning.

– Det är inga större lågor just nu men det finns fortfarande risk att branden blossar upp igen och då går det oerhört fort i det torra gräset, säger Michael Hesselgård, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Hultsfred.

Skogsbrand i Triabo

Starkare vindar

Under onsdagen befaras även vinden att öka i styrka vilket ökar spridningsrisken ytterligare. Räddningstjänsten har därför placerat ut vattenspridare i området.

– Fördelen är att vinden just nu blåser åt det håll där det redan har brunnit och där finns inte så mycket brännbart material kvar. Men vinden kan ju vända under dagen, säger Michael Hesselgård.

30 hektar

Ett 30-tal brandmän från olika kommuner och hemvärnssoldater jobbar nu med släckningsarbetet i det 30 hektar stora området. Under gårdagen vattenbombades området med hjälp av helikoptrar men som det ser ut i nuläget kommer det inte att behövas i dag, enligt Michael Hesselgård.

– Personalen är nu utplacerad i ytterområdena för att se till så att branden inte sprider sig, senare kommer de successivt att röra sig inåt för att släcka alla småbränder. 

Släckningsarbetet beräknas pågå hela onsdagen och torsdagen.

Området är avspärrat och räddningstjänsten uppmanar allmänheten att inte åka till platsen för att de ska kunna koncentrera sig på släckningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbrand i Triabo

Mer i ämnet