Oro för Lessebos framtid

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen var dyster i Lessebo under torsdagen, efter beskedet om att pappersbruket begärs i konkurs.

– Jag blev alldeles iskall. Jag tyckte det var för jäkligt rent ut sagt, säger Monica Rydell.

I Lessebo så är det bruket som är dagens samtalsämne och även om det är få som vill ställa upp på intervju så säger de till Smålandsnytt att de är oroliga för samhällets framtid.

Lessebo bruk i konkurs

– Man har alltid tänkt på att det finns där så det är lite konstigt att det är borta. Mina vänner har föräldrar som jobbar där så det är lite annorlunda får se hur det går för dem, säger Malin Larsson.

– Utan bruket här i Lessebo tror jag inte det är många som kan leva här, säger Kareem Abdulraheem.

Konkurs ett faktum

I onsdags fick de 230 som jobbar på bruket beskedet att den rekonstruktion av företaget som pågått i drygt en månad inte lyckats och att konkursen var ett faktum.

– Det känns otroligt jobbigt att vara med om en sån här process men samtidigt behöver inte en konkurs innebära ett slut för en verksamhet som bruket. Utan om vi kan hålla verksamheten igång och driva den en stund så kan det visa sig att det finns intressenter utifrån som vill driva det, säger Jan Fjeldså som är vd på Vida Paper i Lessebo.

Hoppet lever kvar

Trots konkursen så lever hoppet kvar för Jan Fjeldså. Både för företagets och samhällets skull hoppas han att någon är intresserad av att köpa bruket med anor från 1600-talet.

– Det är en otrolig smäll för ett samhälle Lessebo sen har man också haft glasbruken med många nedläggningar och uppsägningar så det är fantastiskt jobbigt för kommunen, säger han till Smålandsnytt.

Neddragningar

Monica Rydell, som kommer från Kosta, är också orolig för kommunens framtid efter den dystra hösten, som förutom gårdagens konkurs på pappersbruket även har inneburit stora neddragningar inom glasbruket.

– Allt hänger ihop man kopplar ju ihop det med Kosta också och det går åt helsike alltihopa så det känns inte vidare kul att vara här egentligen, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo bruk i konkurs

Mer i ämnet