Foto: SVT

Öster förbjuder filmningar – hyllas över hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsklubben Östers IF har gjort avtryck i en hel fotbollsvärld. Som världens ärligaste klubb.

– Det har varit en enorm uppmärksamhet för en klubb av vår storlek, säger Johan Lindberg, styrelseledamot i klubben.

Östers IF presenterade satsningen Rent Spel för sin elittrupp i somras. Och sedan dess har klubben arbetat aktivt för att vara goda föredömen för bland annat ungdomsspelare i föreningen. Det klubben framförallt tar ett tydligt ställningstagande mot är uppenbara filmningar på fotbollsplanen.

Se reportaget om Öster här

Nu har det ställningstagandet gett eko inte bara i Småland och Sverige, utan även till fotbollsnationer som Brasilien och Holland.

Idén föddes för fem år sedan

Tankarna började gro redan för fem år sedan, på en gräsmatta i Växjö. Johan Lindberg, numera styrelse ledamot i Östers IF, har haft fotboll som hobby och passion i flera decennier. Han funderade på varför ingen av de stora klubbarna tog ställning mot uppenbara filmningar. Han nämner Real Madrid som exempel, eftersom han tycker att deras spelare Pepe är en av de värsta syndarna.

– Jag har sett hur utvecklingen har gått de senaste åren, att man blir belönad för den här typen av beteende – istället för bestraffad. Enligt mig sänker en spelare som Pepe inte bara sig själv utan även varumärket Real Madrid, säger Johan Lindberg.

När han valdes in i Öster IF:s styrelse fyra år senare var hans primära önskan att formulera om föreningens sportsliga uppförandekod. Hur spelarna ska agera på planen.

Sprids över världen

Nu har deras arbete med Rent Spel uppmärksammats på tv i Brasilien, genom ESPN i USA och nyhetssajter och spelsajter i Singapore, Tyskland, Ungern, Holland, Tjeckien och i Sverige.

Mario Vasilj, lagkapten i Östers IF, blev uppringd av media i Kroatien för att prata om satsning Rent Spel. På sajten beskrevs Öster som ”världens ärligaste klubb”.

Förpliktigar det här?

– Nej, det tycker jag inte. Vi försöker bara sköta oss som vi har gjort tidigare och föregå med gott exempel, säger Mario Vasilj.

Hur känns det med den enorma uppmärksamhet som det här ställningstagandet har fört med sig?

– Fantastiskt men lite omtumlande. Att vi skulle få en i princip global spridning på det här hade jag inte trott, men det visar hur intressant ämnet är och att vi faktiskt kan göra en skillnad genom att komma ut på det här sättet.

Hela truppen straffas

Spelare som filmar – hur kommer de att straffas?

– Om det finns spelare som filmar och gör de här uppenbara sakerna där ingen kontakt finns tar vi diskussion med spelaren. Om det inte hjälper stängs spelaren av, säger Johan Lindberg. 

Växjöklubben kommer även att bestraffa spelartruppen med avdrag från den gemensamma resultatbonusen om spelare tilldelas gula eller röda kort för osportsligt uppträdande.

Er mission har börjat sprida sig över världen, när kan ni börja förändra attityden hos andra lag?

– Det kan vara svårt att ändra en vuxen människa, utan att man börjar i tidig ålder och försöker utbilda ledare och domare och tar lärdom från det här. Det tror jag är nyckel, säger Mario Vasilj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.