Donald Trump och Hillary Clinton under en valdebatt. Deedee Gierow, ordf. i Democrats abroad i Sverige Foto: TT/Privat

Över 200 amerikaner i Småland röstar i presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Om knappt två veckor går amerikanerna till vallokalerna. I Småland finns drygt 200 amerikanska medborgare som får rösta, en av dem är demokraten Deedee Gierow i Kalmar.

Hon säger att hon ser fram emot valdagen den 8 november – framför allt för att den stora presidentvalscirkusen då äntligen är slut.

– Det har varit ganska jobbigt. Eftersom kampanjen har hållit på i nästan två år är man lite utbränd, säger Deedee Gierow och skrattar.

Hon bor sedan 22 år tillbaka i Kalmar där hon driver en liten syateljé. Hon är också ordförande i Democrats abroad i Sverige, demokraternas organisation för exilamerikaner.

”Har en stark tro på Hillary”

Organisationen har både kampanjat och följt sina presidentkandiater från primärval till presidentval, och jobbat mycket med information till amerikanska väljare i Sverige om hur man ska rösta.

Själv har hon redan röstat, och som uttalad demokrat är det ganska givet vilken av kandidaterna hon lagt sin röst på.

– Jag har en stark tro på Hillary Clinton, säger Deedee Gierow.

Men presidentvalskampanjen har varit smutsig och elak, säger hon.

”Kampanjen har splittrat familjer”

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag engagerade mig i Democrats abroad inför presidentvalet 2008, då stod det mellan Obama och McCain. Det var också tufft, men den här presidentvalskampanjen har varit brutal. Den har splittrat familjer.

Att tonen varit så hård i årets presidentval förklarar hon med att amerikansk politik blivit allt mer polariserad.

– Förr brukade partierna samarbeta mer över blockgränserna, numer finns inget mellanting. Sen är det mycket rasism och trångsynthet som kommer upp till ytan efter åtta år med en afroamerikansk president och när det starkaste kandidaten till att bli president närmaste fyra åren är en kvinna.

Svenskamerikaner vänstervridna?

Över 8500 amerikanska medborgare i Sverige får rösta i det amerikanska presidentvalet den 8 november, men det finns ingen statistik för hur svenskamerikaner brukar rösta.

Utlandsdemokraternas röster gick däremot med stor marginal till Hillary Clintons rival på vänsterkanten, Bernie Sanders, vilket skulle kunna tolkas som att amerikaner som inte bor kvar i landet i större utsträckning röstar mer vänster än genomsnittsamerikanen.

– När vi tittar i vår databas över medlemmar som flyttat till Sverige så är majoriteten av dem från delstater som nästan alltid röstar på demokraterna. Jag är partisk men kanske man är mer öppensinnad och mer som demokraterna om man väljer att flytta utomlands, säger Deedee Gierow.

Röstar för att stoppa Trump

Bernie Sanders fick utlandsdemokraternas röster i primärvalen, och det var en bitter strid mellan Clinton och Sanders anhängare.

En del befarar att många utlandsamerikaner som röstade på Sanders därför kommer att struntar i att rösta den 8 november. Men det tror inte Deedee Gierow.

– Jag tror många kommer rösta på Hillary ändå, om inte annat för att stoppa Donald Trump.

Så många får rösta i amerikanska presidentvalet i Småland

Kalmar 22

Västervik 16

Oskarshamn 13

Borgholm 7

Nybro 7

Mönsterås 6

Mörbylånga 6

Hultsfred 5

Vimmerby 5

Emmaboda 3

Torsås 3

Högsby 1

Växjö 48

Älmhult 31

Ljungby 13

Alvesta 9

Tingsryd 8

Lessebo 6

Markaryd 5

Uppvidinge 4

Källa: SCB Folkbokföringen, sammanställt av Nyhetsbyrån Siren.

Fotnot: Folkbokföringen visar bara ett medborgarskap per person. De drygt 11.000 svenska medborgare som är födda i USA, och som därmed kan ha dubbelt medborgarskap, räknas alltså inte med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.