”Övervakningskameror är polisens bästa vän”

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskameror uppmuntrar ofta till debatt. Integriteten diskuteras och övervakningen måste tillåtas. Men för polisen är det till stor hjälp när det finns kamerabilder från ett brott som begåtts.

– Ja det är polisens bästa vän faktiskt, säger Fredrik Bratt, presstalesman vid polisen. Som till exempel kan vi ta händelsen i Växjö under fredagsnatten, där hoppas vi nu att det finns övervakningsbilder som kan hjälpa oss.

Bilderna avslöjar vad som hänt

Under natten mot lördag var det ett storbråk utanför McDonalds i centrala Växjö. När polisen kom dit fann de en person som skadats i bråket, och som själv ska ha blivit påhoppad då denne försökte stoppa bråket. Polisen säger att det rör sig om två gäng som börjat slåss.

– Men när polisen kom till platsen hade alla utom den skadade avvikit. Om det finns övervakningsbilder därifrån så kommer de att vara till stor hjälp för den fortsatta utredningen, säger Fredrik Bratt. Då är det inga diskussioner om vad som hänt eller vem som gjort vad, alla ser.

Bilderna kan vara helt avgörande

Fredrik Bratt säger att det i debatterna kring övervakningskameror ofta nämns att de ändå inte har någon förebyggande effekt på brottsligheten. Det kan han hålla med om, men han tycker att man glömmer bort hur viktiga bilderna är när brottet sedan ska utredas.

– Det är jättestor skillnad sedan vi har övervakningskameror lite överallt i samhället. Ofta är det helt avgörande, säger han.

Det är oklart hur många ärenden som klarats upp tack vare hjälp från övervakningsbilder men att polisen har stor nytta av dem råder det ingen tvekan om.

– Det är fantastiskt effektivt, säger Fredrik Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.